Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası 2024-2025
Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası 2024-2025
Türkiye Zeka Vakfı Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası Düzenliyor. Şampiyona, İlkokul (1-2-3-4. Sınıflar), Ortaokul (5-6-7-8. Sınıflar) Ve Lise (9-10-11-12. Sınıflar) Kategorilerinde Yapılacak.
Yarışmanın Adı
2024-2025 Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası.
Amaç
Öğrencilerin düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmek. Yardımlaşma ve takım çalışması alışkanlıkları kazandırmak.
Kapsam
Türkiye genelinde faaliyet gösteren devlet okulları ve özel okulların takım olarak katıldıkları zeka ve akıl oyunlarından oluşur. (Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışında bulunan Türk Okulları da takım olarak katılım sağlayabilir.)
Dayanak
Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği Yarışmalar Madde 11.
INSTAGRAM’DA TAKİP ET BURS DUYURULARINDAN HABERİN OLSUN
Koşullar
1) Şampiyona “İlkokul (1-2-3-4. sınıflar)”, “Ortaokul (5-6-7-8. sınıflar)” ve “Lise (9-10-11-12. sınıflar)” olmak üzere on iki sınıf üzerinden yapılır.
2) Şampiyona “Takım Belirleme Sınavı”, “İl Finalleri Sınavı”, “Bölge Finalleri Sınavı” ve “Türkiye Finalleri Sınavı” olmak üzere dört aşamadan oluşur. Takım Belirleme, İl Finalleri ve Bölge Finalleri Sınav’ları Şampiyona internet sayfası üzerinden çevrim içi olarak yapılır. Türkiye Finalleri Sınavı yazılı olarak Ankara’da yapılır. Sınavların yeri ve zamanına ait güncel bilgiler ve hatırlatmalar Şampiyona takvim sayfasından ve Whatsapp kanalından takip edilebilir.
3) Dileyen her öğrenci bireysel olarak Şampiyona’ya kayıt olabilir ve bireysel olarak Takım Belirleme Sınavı’na katılabilir. Bu sınav sonucunda belirlenecek olan takım üyeleri ile birlikte İl Finalleri Sınavı’nda takım halinde yarışabilir.
4) Öğrenci katılım ücreti 2024 yılı boyunca 250 TL, 2025 yılı için 300 TL’dir.
5) Her okul, Şampiyona’da yarışan her sınıf için bir sınıf sorumlusu öğretmen belirler. Öğretmenler kayıt esnasında sorumlu olmak istedikleri sınıfları seçebilir. Bir öğretmen birden fazla sınıfın sorumlusu olabilir; fakat bir sınıfın yalnızca bir sorumlu öğretmeni olabilir.
6) Öğrenciler ve sınıf sorumlusu öğretmenler bireysel olarak kayıtlarını https://sampiyona.tzv.org.tr adresinden yaparlar.
7) Yanlış bilgi – hangi aşamada olursa olsun- diskalifiye nedenidir. Kayıt esnasında hatalı girilen bilgi varsa ilk sınavdan önce mutlaka güncellenmelidir.
8) Sınıf sorumlusu öğretmenler kendi sınıflarından Şampiyona’ya kayıt olan öğrencilerin listesini ve sınav sonuçlarını görebilir, öğrencilere ait PDF belgeleri indirebilir, öğrenci listelerinde uygunsuzluk tespit etmeleri durumunda değişiklik taleplerini bildirebilirler.
9) Öğrenciler evlerinden ya da okulun sağladığı internet erişimi olan bir mekândan çevrim içi sınavlara katılabilirler. (Sınav süresi dolduğunda cevap formu kapatılacak ve daha sonra cevap göndermek mümkün olmayacaktır). Yarışmacılar internet erişimine uygun bir ortamın sağlanmasından sorumludur. Herhangi bir nedenle doğabilecek teknik problem nedeniyle sınav sorularına ulaşılamaması, bağlantının kesilmesi ya da cevapların belirlenen süre içinde yollanamaması gibi nedenlerden dolayı TZV farklı bir işlem yapamaz.
10) Öğretmenler, veliler ve diğer öğrenciler yarışmacılara yardım edemezler.
11) Şampiyona’ya katılmak isteyen engelli bireylerin yanlarında iletişime katkı sağlayacak bir yardımcı bulunabilir.
12) Şampiyona sınavlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi, Türkiye Zeka Vakfı Soru Kurulu tarafından, Türkiye Zeka Vakfı Yarışma Standartlarına göre yapılır. Sınavlar 10 soru ve eşitlik bozmada kullanılacak ek sorulardan oluşur. Her soru 10 puandır. Ayrıca soruların sınıf bazında çözülme yüzdelerine göre (0 ile 10 arasında) ek puan verilir. Bir sorunun doğru çözülme yüzdesi D ise o sorudan alınacak puan = 10 + 10x(1-D/100) olarak hesaplanır.
13) Sıralama yapılırken öncelikli olarak asıl sorulardan alınan puanlar dikkate alınır. Asıl sorulardan eşit puan alan yarışmacılar/takımlar kendi aralarında sıralanırken ek sorulardan aldıkları puanlar dikkate alınır.
14) Yanlış cevapların puana etkisi yoktur. (Bir soruya hatalı cevap vermek ile o soruyu boş bırakmak arasında fark olmayacaktır.)
15) Sınavda herhangi bir nedenle iptal edilen soru olması durumunda diğer sorular dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
16) Cevap Formuna eksik, hatalı girilen, soru metninde ya da örnek sorularda belirtildiği biçimde girilmeyen cevaplar yanlış olarak kabul edilir. Bu nedenle cevapların Cevap Formuna hatasız ve soruda belirtilen formatta girilmesi çok önemlidir.
17) Sınavlara ait ilk sonuçlar, itiraz süreci, itiraz sonrası güncellenen sonuçlar, takvimde yapılacak değişiklikler ve Şampiyona’yla ilgili tüm gelişmeler Şampiyona internet sayfasında ve Şampiyona Whatsapp kanalında duyurulur. Whatsapp kanalına katılmayan, yarışma sürecinde kanaldan ayrılan ya da kanal bildirimlerinin kapalı olması sebebiyle duyurulardan haberdar olmayan yarışmacıların bu konudaki itirazları dikkate alınmayacaktır.
18) Şampiyona’ya katılan 18 yaşından küçük katılımcılardan kayıt esnasında velisinin izni alınır.
19) Türkiye Zeka Vakfı, gerekli hallerde Şampiyona koşullarında ve takviminde değişiklik yapabilir. Yarışmacıların/takımların diskalifiye olması, yarışmacıların sınav sürecinde başka okullara nakil olması vb. istisnai durumlarda derecelendirme listelerinde değişiklik yapılabilir.
20) 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Şampiyona’ya kayıt sağlayanlardan kategorilerini belli etmek amacıyla açık rıza onayıyla alınan bilgiler, üçüncü şahıslarla hiçbir ad altında paylaşılmayacaktır.
21) Şampiyonada yazılı olarak yapılan sınavlarda ulaşım ve konaklama giderleri katılımcılara aittir.
22) Şampiyona’ya katılan okullar, öğretmenler ve öğrenciler bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.
1. Aşama: Takım Belirleme Sınavı
1) Takım Belirleme Sınavı’na tüm okullardan dileyen her öğrenci katılabilir. Katılacak öğrenci sayısı için bir üst sınır yoktur. Bu sınavda herkes bireysel olarak yarışır.
2) Takım Belirleme Sınavı’na katılmayan yarışmacılar, bir sonraki aşama olan İl Finalleri Sınavı’na katılamazlar.
3) Bu sınavda amaç her okul/sınıf için yarışmaya kayıtlı öğrencilerin takım arkadaşlarını belirlemektir.
4) Sınav sonunda katılımcılar derecesine göre sıralanır ve 3’er kişiden oluşan takımlara ayrılır. Kayıtlı yarışmacı sayısına göre takımlar 2 ya da 1 öğrenciden de oluşabilir. (Örneğin bir okulun bir sınıfından 4 öğrenci yarışmaya kayıt olmuşsa, Takım Belirleme Sınavı sonrası derecesi en yüksek olan 3 öğrenci 1. takımı, son öğrenci ise tek başına 2. takımı oluşturacaktır.)
5) Takım Belirleme Sınavı’nda hiçbir öğrenci elenmez, kayıtlı tüm öğrenciler mutlaka bir takıma dahil olarak sonraki aşamaya katılmaya hak kazanır.
6) Takım üyeleri sınav derecelerine göre belirlenecek ve zorunlu durumlar haricinde takımlar arasında öğrenci değişimi yapılmayacaktır. Sınavda tam olarak aynı puanı alan yarışmacılar kendi aralarında sıralanırken sınavı bitirme süresi dikkate alınacak ve sınavı erken tamamlayan yarışmacı üst sırada yer alacaktır. (Sınavı tamamlama kriteri olarak en son cevap kaydı yapılan zaman dikkate alınır.)
2. Aşama: İl Finalleri Sınavı
1) Takım Belirleme Sınavı’nda belirlenen tüm takımlar istisnasız olarak İl Finalleri Sınavı’na katılmaya hak kazanır. Bu sınavda takım üyeleri sanal ortamda yardımlaşarak soruları cevaplarlar.
2) Sınav saati geldiğinde takım üyeleri kendi hesapları ile oturum açarak takım adına sorulara yanıt verebilir, diğer takım arkadaşlarının verdiği yanıtları sistem üzerinden görebilir ya da değiştirebilir. Hangi yarışmacının hangi soruya cevap verdiği anlık olarak kaydedilir.
3) İl Finalleri Sınavı’nda amaç her ilin en iyi derece yapan okullarını belirlemektir. Takımlar bu sınavda hem kendi illerindeki diğer okullarla, hem de kendi okullarındaki diğer takımlarla rekabet edecektir.
4) İl Finalleri Sınavı sonunda her okulun en iyi takımı belirlenir ve bu puan ilgili okulun o sınıftaki Okul İl Puanı olarak kabul edilir. İl genelinde derecelendirme yapılırken bu puan dikkate alınır. Takım puanlarında eşitlik olması durumunda takım üyelerinin bir önceki aşamada elde ettikleri dereceler dikkate alınarak takımlar arasında sıralama yapılır.
5) İl Finalleri Sınavı sonunda her ilde sınıf bazında ilk 2 sırayı alan takımlar Bölge Finalleri Sınavına katılmaya hak kazanırlar. Bu takımlara ek olarak sınıf bazında sıralamalar dikkate alınır ve sınava katılacak takım sayıları her bölgede her sınıf için 50’ye tamamlanır. Bölge Finalleri Sınavına her okul her sınıfta en fazla bir takımla (sıralamada en üstte bulunan) katılabilir.
6) Okul İl Puanı (puan + ek puan) sıfır olan takımlar Bölge Finalleri Sınavı’na katılamazlar.
3. Aşama: Bölge Finalleri Sınavı
Bölge Adı | İl Sayısı | İl Adı |
Akdeniz Bölgesi | 8 | Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş |
Ege Bölgesi | 8 | İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Uşak, Kütahya, Afyon |
Marmara Bölgesi | 11 | Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli, Bilecik, Sakarya |
Karadeniz Bölgesi | 18 | Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Bayburt, Rize, Artvin |
İç Anadolu Bölgesi | 13 | Eskişehir, Konya, Ankara, Çankırı, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Karaman, Sivas |
Doğu Anadolu Bölgesi | 14 | Malatya, Erzincan, Elâzığ, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Ardahan, Van, Iğdır, Hakkari |
Güneydoğu Anadolu Bölgesi | 9 | Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak |
• İl Finalleri Sınavı’nda olduğu gibi, Bölge Finalleri Sınavı’nda da öğrenciler takım halinde yarışır.
• Bu sınavda amaç 7 coğrafi bölge için, her bölgenin en iyi derece yapan okullarını belirlemektir.
• Bölge Finalleri Sınavında her takımın aldığı puan, o okulun o sınıftaki Okul Bölge Puanıdır.
• Sınav sonunda takım puanlarda eşitlik olması durumunda ilgili takımların bir önceki aşamada elde ettiği dereceler dikkate alınarak sıralama yapılır.
• Bölge Finalleri Sınavı sonunda, ülkemizin 7 coğrafi bölgesi dikkate alınarak her bölgede sınıf bazında ilk 3 sırayı alan 21 takım Türkiye Finalleri Sınavına katılmaya hak kazanırlar. Bu takımlara ek olarak sınıf bazında sıralamalar dikkate alınır ve Türkiye Finalleri Sınavına katılacak takım sayıları her sınıf için 50’ye tamamlanır.
• Okul Bölge Puanı (puan + ek puan) sıfır olan takımlar Türkiye Finalleri Sınavı’na katılamaz.
4. Aşama: Türkiye Finalleri Sınavı
1) Bölge Finalleri Sınavı’na göre belirlenecek olan her sınıftan 50’şer takım Ankara’da yazılı olarak yapılacak olan Türkiye Finalleri Sınavı’na davet edilir.
2) Türkiye Finalleri Sınavı’nda amaç, sınıf bazında Türkiye genelinde en yüksek dereceyi yapan takımları belirlemektir.
3) Sınav sonunda derecelendirme yapılırken puanlarda eşitlik olması durumunda ilgili takımların bir önceki sınavda elde ettiği dereceler dikkate alınarak sıralama yapılır.
4) Derecelendirme sonrası her sınıfta ilk 3 sırada yer alan takımlar ödül törenine davet edilir.
Ödüller
1) Türkiye Finalleri Sınavı sonunda her sınıfta ilk üç dereceye giren takımlara kupa, takım üyesi öğrencilerine ve sorumlu öğretmenlerine madalya verilir. Ayrıca bu okullara çeşitli kitap ödülleri de verilecektir.
2) Her sınıfta ilk üç dereceye giren takımların öğrencileri Şampiyona sonunda internet üzerinden yapılacak olan Türkiye Zeka Vakfı “Düşünce Şenliği”ne katılım hakkı kazanır.
3) Ayrıca;
• Yarışmaya katılan tüm öğrencilere -derecelerine göre- E-Okul sistemine yüklenmek üzere Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu verilir.
• Takım Belirleme Sınavı’nda Türkiye geneli sıralamada bireysel olarak ilk %30’luk dilime giren tüm yarışmacılara elektronik Başarı Belgesi, diğer katılımcılara elektronik Katılım Belgesi verilir,
• İl Finalleri Sınavı’nda Türkiye geneli sıralamada takım olarak ilk %30’luk dilime giren tüm takım üyelerine elektronik İl Finalleri Başarı Belgesi, diğer katılımcılara elektronik İl Finalleri Katılım Belgesi verilir,
• Bölge Finalleri Sınavı’nda sonraki aşamaya katılım hakkı kazanan tüm takım üyelerine elektronik Bölge Finalleri Başarı Belgesi, diğer katılımcılara elektronik Bölge Finalleri Katılım Belgesi verilir,
• Türkiye Finalleri Sınavı’nda ilk 3 dereceye giren tüm takım üyelerine elektronik Türkiye Finalleri Başarı Belgesi, diğer katılımcılara elektronik Türkiye Finalleri Katılım Belgesi verilir.
• Her aşama sonunda öğrencilerin/takımların elde ettiği başarı seviyesine göre sorumlu öğretmenlere ve okullara elektronik katılım/başarı belgesi verilir.
4) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yurt dışında faaliyet gösteren okullardan Şampiyona’ya katılım olması halinde ilgili ülke ayrı bir bölge olarak değerlendirilecektir. Türkiye Finalleri Sınavı sonucuna göre söz konusu okulların derecelendirilmesi ve ödüllendirilmesi konusunda TZV tarafından ayrıca karar alınacaktır.
Yarışma Takvimi
Kayıt Süresi: 2 Ekim 2024 – 7 Şubat 2025
Deneme Sınavı (İnternet üzerinden): 8 Şubat 2025 Cumartesi 13.00-14.15
Takım Belirleme Sınavı (İnternet üzerinden): 15 Şubat 2025 Cumartesi 13.00-14.15
İl Finalleri Sınavı (İnternet üzerinden): 15 Mart 2025 Cumartesi 13.00-14.15
Sorulara / Cevaplara İtirazlar: 18-20 Mart 2025
Puanların Açıklanması: 27 Mart 2025 Perşembe
Puanlamaya İtirazlar: 28-30 Mart 2025
Bölge Finalleri Sınavına Katılacakların İlan Edilmesi: 31 Mart 2025 Pazartesi
Bölge Finalleri Sınavı: 12 Nisan 2025 Cumartesi 13.00-14.15
Sorulara / Cevaplara İtirazlar: 15-17 Nisan 2025
Puanların Açıklanması: 22 Nisan 2025 Salı
Puanlamaya İtirazlar: 22-24 Nisan 2025
Türkiye Finalleri Sınavına Katılacakların İlan Edilmesi: 25 Nisan 2025 Cuma
Türkiye Finalleri Sınavı (Ankara’da Yazılı Sınav): 3 Mayıs 2025 Cumartesi
İlkokullar (1-2-3-4. sınıflar): 10.30-11.30
Ortaokullar (5-6-7-8. sınıflar): 13.30-14.30
Liseler (Hazırlık/9-10-11-12. sınıflar): 15.30-16.30
Sorulara / Cevaplara İtirazlar: 5-7 Mayıs 2025
Yarışmaya Sitesi İçin Tıklayın.
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.