Meslek Tanıtımı

Adalet Bölümü Hakkında Bilgi

Bölüm Hakkında Bilgi

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Hangi Dersler Var?

Öngörülen nitelikleri kazandırmak amacıyla oluşturulan akademik programda; 1. sınıf öğrencilerine Hukuka Giriş, Medeni Hukuk, Anayasa, Dosyalama ve Arşiv, Kalem Mevzuatı gibi temel dersler okutulmakta,  2. sınıfta ise hukuk branşlarına ve bilişim teknolojileri uygulamalarına yönelik derslere yer verilmektedir. Program; yoğun bir yabancı dil eğitimi ve bilgisayar uygulamaları ile desteklenmekte ve öğrencinin ilgi alanına yönelik seçimlik dersleri kapsamaktadır.

Gereken Özellikler

Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

Adalet alanında çalışacak meslek elemanlarının; iş organizasyonu yapabilme özelliğine sahip, nezaket, görgü ve protokol kurallarına uyan, iletişim becerisi gelişmiş, sorumluluk duygusuna sahip, sır saklayabilen ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma becerisi yüksek kişiler olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak bu alanda çalışacak meslek elemanlarının; insan hakları ve temel hukuk bilgisine sahip, idare ve yargı teşkilatının yapısını ve yargının işleyişini bilen, ekip halinde çalışmaya yatkın, kendisini mesleki olarak sürekli yenileyebilme kapasitesi gelişmiş, mesleğin gerektirdiği sağlık şartlarıyla fiziki özelliklere sahip, resmi yazışma kurallarına göre yazma, dosyalama ve arşivleme yapabilen, on parmak klavye ile bilgisayar kullanabilen, Türkçe’yi iyi konuşan kişiler olması gerekmektedir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Tarih Öğretmenliği Hakkında Bilgi

Kazanılacak Ünvan

Adalet programını bitirenlere “Adalet Meslek Elemanı” ünvanı verilir.Adalet meslek elemanı mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

Çalışma Alanları

Adalet Programı mezunları için; cezaevleri, icra daireleri, mahkeme kalemleri gibi Yargı Örgütü ve Adalet Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde iş olanakları mevcuttur. Adalet Programı; öğrencilerin mezun olduktan sonra en kolay iş bulma imkanı vermesi nedeniyle öğrencilerin program tercihlerinde üst sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de yargının hızlandırılması çalışmalarının yürütüldüğü günümüzde bu alanda çalışacak ara eleman ihtiyacını gündeme getirmekte bu da Adalet Programının öneminin daha da artırmaktadır.

Özel Koşul Var Mı?

Yok.

Zorunlu Staj Var Mı?

Yok.Fakat öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yaz aylarında 1-2 süre ile alanları ile ilgili kurum ve kuruluşlarda staj yapmaktadır.

Erasmus / Farabi / Mevlana

Evet

DGS İle Geçiş Var Mı?

Bölüm mezunları Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek hukuk fakültesine gidebilirler.


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.