Bilgi Kutusu

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ayrılma kaygısı bozukluğu, kişilerin olağan dışı şekilde birine bağlanması ve o kişiden ayrılma düşüncesiyle bile yoğun stres, kaygı ve korku beslemesidir. Ayrılma kaygısı bozukluğu olan kişiler, bağlandıkları kişiden ayrılmamak, o kişinin yanında olmak için işlerini, sorumluluklarını aksatırlar.

I

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Kimlerde Görülür ?

Ayrılma kaygısı bozukluğu genelde çocuklarda görülen bir bozukluktur ancak yetişkinlerde de görülebilir. Bazı kişilerde çocukluklarda vuku bulan bu rahatsızlık yetişkinlik dönemlerine kadar devam eder. Bazen de yetişkin bireylerin yaşadığı olaylar dolayısıyla sonradan ortaya çıkabilir.

I

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ?

Ayrılma kaygısı bozukluğuna sahip çocuklar ve yetişkinler aynı belirtileri göstermektedir. Ayrılma kaygısı bozukluğunun en yaygın göstergesi bireylerin bağlandıkları kişiden ayrılma düşüncesine dahi katlanamaması ve ayrılma ihtimalinde yoğun strese ve kaygıya maruz kalmasıdır.

Ayrılma kaygısı bozukluğu olan bireyler bağlandıkları kişiden ayrılma korkusuyla okula işe gitmezler, arkadaşları veya ailesiyle plan yapmazlar, devamlı olarak bağlandıkları kişinin yanında olmayı ve onunla bir şeyler yapmak isterler.

Bu kaygıya sahip çocuklarda görülen belirti çocukların anne ve babalarıyla uyumak istemesidir.

Ayrılık kaygısı bozukluğunun belirtilerinden biri de bu problemi yaşayan kişilerin, bağlandıkları kişiden ayrıldıkları durumlarda fiziksel belirtiler göstermesidir. Karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi bu belirtilere örnek verilebilir.

I

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir ?

Bu kaygı birçok farklı yolla tedavi edilebilir. Bu kaygı çocuklarda görülüyor ise öncelikli olarak anne ve babalarının konu hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bu kaygı anne ve babanın davranışlarından kaynaklıysa bu davranışların düzeltilmesi için anne ve babaya tavsiyeler verilebilir.

Bu kaygı psikoterapi yöntemleri ile de tedavi edilebilir. Bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, aile terapisi, oyun terapisi, psikodinamik bu kaygı bozukluğunun tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.

Bu kaygının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi genellikle yetişkinlerde tercih edilse de uzmanın gerekli gördüğü yerlerde çocuklara da uygulanabilmektedir.

Kaynak: cemkaya.net

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bir Esere Hakim Olmak İstiyorsanız Kesin Bilmeniz Gereken "Metin Türleri" Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.