Meslek Tanıtımı

Bilgisayar Mühendisi Ve Yazılım Mühendisinin Arasındaki Farklar Nelerdir? Ne İş Yaparlar?

Bilgisayar mühendisliği , bilgisayar sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve işletilmesi ile ilgilenir. Özünde dijital donanım aygıtları ve bilgisayarları ile bunları kontrol eden yazılıma odaklanmaktadır. Yazılım mühendisliği , yazılım sistemlerinin oluşturulması ve bakımıyla ilgilidir.

I

Bilgisayar Mühendisi Ne Demek?

Bilgisayar mühendisleri, bilgisayar donanımı, yazılım, ağları ve diğer bilgisayar sistemlerini tasarlamak, geliştirmek ve yönetmek için bilgisayar bilimleri ve mühendislik birimlerini kullanırlar. Bu alanda çalışan mühendisler, bilgisayarların nasıl kullandıklarını anlamak, karmaşık sorunları çözmek ve kullanmak için çözümler geliştirmek için matematik, programlama ve programlama dilleri gibi teknik donanımlar kullanırlar. Bilgisayar mühendisi olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.

I

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Bilgisayar Mühendisinde Olması Gereken Özellikler ;

Bilgisayar mühendisi şu görevlerini de yerine getirebilir:

Yeni yazılım uygulamalarını geliştirmek veya mevcut uygulamaları hedeflemek için programlama dilleri ve araçlarını kullanmak, Yazılım tasarımı ve geliştirmek için analiz yapmak, Bilgisayar ağları ve iletişim sistemlerini tasarlamak, yönetici ve bakımını yapmak, Bilgisayar sistemleri için veri tabanı tasarımı ve yönetimi yapmak, Teknik tabloları ve Ekip yönetimi yapmak ve amaçlarını takip etmek.

Bilgisayar mühendisi, teknolojik değişimlere hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen ve zorlukları ortaya çıkarmak için yaratıcı çözümler üretebilen bir meslek dalıdır. Bu nedenle, kendini sürekli geliştiren ve yeni teknolojilere ve gelişmelere açık olmalıdır.

Bilgisayar mühendisliği olması gereken özellikler ;

  • Analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak,
  • Detay odaklı çalışmak ve uzun süre konsantrasyon sağlayabilmek,
  • Yaratıcılık ve eleştirel düşünce yapısına sahip olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkınlık göstermek,
  • Mesleki yenilikleri öğrenmeye istekli olmak,
  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamak.

I

Yazılım Mühendisliği Ne Demek ?

Yazılım mühendisi, bilgisayar yazılımı geliştirmeyi her denediğinde yer alan ve yazılım sistemleri tasarlayan, geliştiren, test eden, dağıtan ve sürdüren kişidir. Yazılım mühendisi, bir yazılım projesinin hayat döngüsü boyunca, müşteri isteklerini belirleyerek, yazılım tasarımı yaparak, daraltma ve test etme işlemlerini gerçekleştirerek, belgeleme yaparak ve son olarak yazılımın kullanıma hazır hale getirme ve bakımını sağlamaktan sorumludur. Yazılım mühendisleri, genellikle farklı yazılım dilleri ve teknolojileri ile çalışırlar ve yazılım geliştirme için araçlar çeşitli ve amaçlar kullanırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar ? İş Olanakları Nelerdir ?

Bugün bilgisayarlarımızın, akıllı cihazlarımızın, televizyonlarımızın hatta otomobillerimizin dahi kullanmış olduğu programlar, yazılım bilimi ve yazılım mühendislerinin birer çalışması sonucu meydana geliyor. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, yetkin ve uzmanların yanı sıra son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getirilmektedir.

I

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Yazılım Mühendisi nerede çalışır?

Yazılım mühendisleri, yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar.

Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır. Yazılım tamamlanıp, kullanıcıya sunulduktan sonra gerekli eğitimler ve kullanım sırasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenir.

Genellikle yazılım mühendislerinin iş alanları; programcılık, test, iş analistliği, veri tabanı uzmanlığı ve proje yöneticiliğidir.

I

Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar;

  • Bilgisayar mühendisliği hem yazılım işleriyle, hem donanım işleriyle ilgilenirler. Yazılım mühendisliği genel anlamda yazılım ile ilgilenirler.
  • Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliğine göre donanıma çok daha az odaklanmıştır, programların olması gerektiği gibi ve güvenli çalışmasını sağlamak için gelişim sürecine daha fazla vurgu yapar.
  • Yazılım mühendisliği uzmanlık ve iş büyümesinde daha avantajlı görünmektedir. Bununla birlikte, bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım bileşenleri hakkında bilgi edindikleri için daha çeşitli bir eğitim avantajına sahip gibi görünmektedir.
  • Genellikle bir bilgisayar mühendisliği müfredatı, bir grup donanım, fizik ve mühendislik dersi almanız gerektiğinden daha az esnektir. Yazılım mühendisliğinde CS teorisi ve yazılımına daha fazla odaklanabilirsiniz.
  • Bilgisayar mühendisliği daha fazla fizik tabanlı derslere ve donanım / elektronik, sinyaller ve ağlara odaklanma eğilimindedir, ancak yine de programlama yapmak için fırsatlar vardır. Aslında, bilgisayar mühendisliği öğrencileri benzer programlama kavramlarına yönlendiren bir yazılım mühendisliği seçeneği ile yandal yapabilirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Sabancı Üniversitesi Öğrenim Ücretleri 2023 - %50 Burslu Olursam Ne Kadar Ücret Öderim?

Programlamada ortak çalışma dönemi işleri yapma yetenekleri vardır. Yani iki farklı programdan mezun olanlar bu iki mühendisin benzer kariyer yollarına sahip olabileceği geniş bir gri alan vardır. Bilgisayar mühendisleri ve yazılım mühendisleri aynı işi yapabilirler.

Kaynak: kariyer.net , academypeak

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.