Bilgisayar Mühendisliği İsteyenler Nasıl Tercih Yapmalı? Bilgisayar Mühendisliği İçin Doğru Üniversite Seçimi
Bilgisayar Mühendisliği öğrencisinden tercih tavsiyeleri ile geldik! Bu yazı; Bilgisayar Mühendisliği öğrencisinin şimdiye kadar edindiği bilgi ve tecrübelerden oluşturulmuştur. Öncelikle bölümün sizin için uygun olduğuna karar verdiniz. Peki hangi üniversitesi tercih etmelisin? Hangi üniversite senin için daha imkan sunabilecek? Bir mühendis adayı için üniversite seçiminde doğru kriterler nelerdir? Bu yazımız bilgisayar mühendisliği okumak isteyen ama doğru üniversiteyi bulmak konusunda kafası karışanlar için bir rehber niteliğindedir.
I
Şehir Seçiminin Önemi
Mühendislik bölümlerinden birini okumak isteyen öğrencilerin üniversite seçimi için en önemli kriterlerden biri de şehir seçimidir. Eğer küçük bir şehir okursanız, yaz aylarında olan zorunlu stajlar için yer bulma, mezun olunca veya olmadan çalışmak için şirket bulma gibi konu başlıkları konusunda sorun çekebilirsiniz. Aşağıdaki haritada belirli renklerle işaretlenmiş bir Türkiye haritası göreceksiniz. Bu renklerin açıklamaları haritanın hemen altında yer almaktadır.
Yeşil: Şartlar uygunsa bizce bilgisayar mühendisliği okunabilecek en iyi şehirler.
Mavi: Eğer yeşil illere sıralamanız yetmez ise, şartlar uygunsa bizce bilgisayar mühendisliği okunabilecek iyi şehirler.
Pembe: Türkiye’nin doğusunda yaşayıp, batı tarafına gelme imkanı olmayan / istemeyen kişilerin bizce bilgisayar mühendisliği okuyabileceği şehirler.
Önemli not: Bu şehirler tamamen iş ve staj olanakları, illerin gelişmişlik düzeyi ve öğrenci dostu olması düşünülerek hazırlanmıştır. Başka iller sizce daha iyi olabilir. Bu liste bizim yazarın fikirlerinden ve tecrübelerinden ortaya çıkmıştır.
I
Eğitimin Dili / Türkçe vs. İngilizce
Türkiye’deki okulların büyük çoğunluğu Türkçe eğitim vermektedir. Ama İngilizce dilinde eğitim veren okul sayısı da elle tutulur durumdadır. Eğer herhangi bir durumda benzer şartlarda Türkçe ve İngilizce eğitim arasında kalırsanız İngilizce’yi seçmenizi tavsiye ederim. Yurt dışında çalışmak istediğinizde (ki bilgisayar mühendisliğinin yurt dışı önü oldukça açıktır) dil konusunda kafanızda soru işareti olmayacaktır. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yazılım, donanım veya akademik alanda bir aratma yaptığınızda Türkçe kaynak çok sınırlıdır. Karşınıza 5X bilgi çıktığını varsayalım. Ama İngilizce alanında en az 50X bilgi çıkacaktır. Ayriyeten programlama dillerinin temeli İngilizce olduğu için bir yazılım dili öğrenmeye başladığınızda kod yazma, doküman bulma, çözüm arama ve kurs fazlalığı konularında rahatlık olacaktır.
I
Doğru Üniversite Kriterleri
Doğru üniversite sizi mutlu edebilecek, isteklerinizi karşılayabilecek, güçlü akademik kadroya ve güzel bir kampüse sahip üniversitedir. Lütfen tercih döneminde başvuracağınız bölümlerde kaçar tane Prof. Doç. veya Dr. olduğunu araştırınız ve tablo haline getiriniz. Tercihlerinizi buna göre değerlendirmeniz iyi olacaktır. Gideceğiniz fakültenin nerede olacağını iyice araştırınız. Şehirden uzakta mı, ilçede mi, yoksa şehir merkezinde mi? Tüm imkanların daha fazla olması durumunu göz önünde bulundurarak şehir merkezini tercih etmeniz gerektiğini düşünmekteyiz.
I
Devlet Üniversite vs. Özel Üniversite
Bu soruya maddi açıdan bakarsak kesinlikle devlet üniversitesi diyebiliriz. Özel üniversite bandında baktığınız yemek için fazla ücret verilmesi, her yıl büyük zamların yapılması gibi maddi dezavantajları var. Ayriyeten küçük özel üniversitelerde çeşitli farklı sorunlar olabilir. Bunlar sizin öğrenim hayatınızı kötü etkileyebilir. Bu yüzden tercih edilecekse büyük özel üniversiteler veya devlet üniversitelerine yönelmeli. Küçük özel üniversitelerden uzak durmanızı tavsiye ederiz!
I
Teknoloji Fakültesi vs. Mühendislik Fakültesi
Pek çok üniversitede mühendislik makültesi olsa bile 2009 yılından bu yana teknoloji fakültelerinin sayısı da artmaktadır. Hatta bazı üniversitelerde her ikisi birden yer almaktadır. Peki hangisini tercih etmelisin? Arasındaki farklar neler?
Teknoloji fakültesinde alışılmışın dışında olarak uygulamalı ders sayısı daha fazladır. Örn: 1. Dönemde alınan Fizik dersi teknoloji fakültelerinde 2 teorik 2 uygulamalı olarak verilirken, mühendislik fakültelerinde bu sayı 3 teorik 1 uygulamalı veya 4 teorik olarak görülmektedir. İki fakülte arasında derece ve unvan farkı yoktur. İkisinde de mezun olunca “Bilgisayar Mühendisi” olursunuz ve dereceniz “Bilgisayar Mühendisliği Lisans Derecesi” olur.
Teknoloji fakültelerinde 7+1 İşletmede Mesleki Eğitim sistemi uygulanmaktadır. Bu da öğreniminizi 7 dönem boyunca okulunuzda görüp, 1 dönemizi komple bir işletmede/şirkette “İntörn Mühendis” olarak geçirirsiniz. Bu da sizin iş hayatına erken atılıp tecrübe kazanmanızı sağlar.
Elbette tüm bunların yanında Ar-Ge merkezlerinde çalışmak ve akademisyen olmak gibi durumlar için mühendislik fakültesini tercih ederiz. Sahada çalışmak, yazılım geliştirici olmak gibi durumlarda ise teknoloji fakültesi daha avantajlı gözüküyor. Elbette her iki fakültede de okuyanlar aynı unvana sahip olacağı için her türlü alanda çalışabilirler. Bu tamamen sizin kararınıza kalmış.
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.