Çalıştığım Dersleri Neden Anında Unutuyorum?
Ders çalışırken en büyük sorunlardan bir olan unutkanlık, çalıştığımız derslerde ilerleyemememizin nedenlerinden birini oluşturur. Peki unutkanlık nedir? Çoğu hatıralarımızı unutmazken özellikle ders çalıştığımızda bu unutkanlık duygu durumu neden devreye girer? Gidermek için neler yapmalıyım? Gelin hep beraber detaylara bakalım…
I
Unutmak: Belleğin Çalışmasındaki Bozulmalar
Bir şeyi dalgınlıkla bir yerde bırakmak tam da unutkanlığın tanımını ortaya koyar. Hepimiz zaman zaman bir şeyleri unuturuz örneğin ders çalışırken, çalıştığımız konunun yarım saat sonra aklımızdan çıkması ya da test çözerken, karşımıza gelen sorunun daha önce çözdüm hissi verip asla aklımıza gelmemesi… Bu durumlar, belleğin çalışmasındaki aksaklıklara yol açar. Bu aksaklıklar da kendini unutkanlık adı altında dışa vurur. Ebbinghaus’un unutma eğrisine göre bellekte hemen her zaman gerçekleşen unutma süreci şu şekilde ilerlemektedir; ilk aşamada güçlü bir düşüş izlenir, daha sonraki aşamalardaki düşüş zamana yayılan daha yavaş bir azalmadır. (Mevcut olan düşüşte azalma). Unutmanın süreci bu şekilde ilerlerken bununla birlikte daha önce öğrenilmiş olan materyali yeniden öğrenmek, bir şeyi ilk baştan öğrenmeye oranla her zaman daha çok kolaylaştırır.
I
Neden Unuturuz?
Unutkanlığın birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları biyolojikken bazıları ise psikolojik olabilir. Genel anlamda unutkanlık; nörolojik problemler, bazı vitaminlerin eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Öğrencilik hayatında bu durum biraz daha subjektif nedenlerle ortaya çıkabilir: İlgili materyale gerekli dikkati verememe, bir diğer deyişle odaklanamama, depresyon, ders çalışmadaki isteksizlik, yanlış ders çalışma tekniği… ortaya çıkan sebeplerden birkaçıdır. Bununla birlikte beyni çalıştırmamak ve hafızaya yeni bilgiler kaydetmemek hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle ders çalışmaya yeni başlayan her öğrenci de görülebilecek olası unutkanlığı beraberinde getiriyor.
I
Unutmamak İçin Ne Yapabiliriz?
Özellikle ders çalışırken Jill Price’ın inanılmaz hafızasına sahip olmayı birçoğumuz dilemiş olabiliriz. Onun belleğinin gücü kadar olmasa da unutmamak için sırasıyla:
1- Her öğrencinin özgün bir stilinin olması nedeniyle öncelikle unutmadaki nedenin üzerine gitmek, sebebini anlamak, çıkarım yapmak
2- Bu çıkarımlarla deneme yanılma yöntemiyle doğru ders çalışma stilini belirlemek (gerek yazarak, gerek çok fazla test çözerek ya da sesli tekrar yaparak çalışılan dersi devamlı zinde tutmak).
3-Geçmiş sınav soru incelemesi yapılarak detay bilgileri ayıklamak. Nokta atışı ders çalışmak dediğimiz bu yöntemle derya deniz konuların içeriğinde kaybolmamak.
4-Özet bilgi kitapçığı hazırlayarak unuttuğunuz ya da unutmaya yatkın olduğunu düşündüğünüz konuları anında tekrar edebilirsiniz.
Doğru ders çalışma yöntemi ile hem unutmanın önüne hem sınavlardaki başarısızlıktaki sebeplerin önüne geçmek her zaman mümkündür.
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.