Meslek Tanıtımı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ne İş Yapar ? İş Olanakları Nelerdir?

Elektrik elektronik mühendisliği; adından da tahmin edilebileceği gibi elektrik, elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümlerinin birleştiği bir mühendislik dalıdır. Sektörde birçok alanda birçok pozisyonda iş bulabilirler.

Elektrik Elektronik Mühendisliği, radar, elektrik motorları, iletişim sistemleri, navigasyon sistemleri ya da elektrik üretim ekipmanı gibi elektrikli ekipmanların tasarımını geliştirmeyi amaçlayan test edilmesini sağlayan ve denetleyen bir mühendislik dalıdır. Bu alandaki mühendisler otomobil ve uçak tasarımında da görev alabilirler.

I

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitimi Süresi Kaç Yıldır? Hangi Puan Türü Alır?

Elektrik Elektronik Mühendisi olmak isteyen kişilerin TYT ve AYT sayısal puan türünden yeterli puan alması gerekiyor. Hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde bulunan bu bölüm için sıralamasına göre tercih yapabilirler. Bu bölümü okuyacak olan kişilerin sayısal derslerle arasının iyi olması, analitik düşünce becerisinin gelişmiş olması ve elektrik ile elektronik alanlarıyla ilgili olması gerekir. 4 yıllık lisans (yabancı dil hazırlık hariç) bölümü olan Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü bitiren kişiler, “Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Diploması” almaya hak kazanır.

I

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Elektrik elektronik mühendisliği bölümünün dersleri eğitim aldığınız üniversiteye ve belirlenen müfredata göre değişiklik gösterebilir. Bu bölümün temelinde fizik ve matematik vardır. Lisans programında, elektrik ve elektronik mühendisliği alanında derslerin yanı sıra matematik, fizik, kimya, bilgisayar bilimleri, mühendislik etiği ve tasarım gibi konulara da yer verilmektedir. Dersler de bu temelde şekillenir. İlerleyen yıllarda, 3. ve 4. sınıfta seçtiğiniz alana doğru yönelip alanınızla ilgili dersleri görürsünüz.

Bu alanlarda yüksek lisans yapmak isteyenler için öncelikle lisans programını başarı ile tamamlamaları ve öğretim üyesi tarafından sunulan dersleri tamamlamaları gerekmektedir. Yüksek lisans programında ise daha derinlemesine elektrik ve elektronik mühendisliği konularının yanı sıra araştırma odaklı konulara da yer verilmektedir. Son olarak, bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için doktora programına başvurmaları gerekmektedir.

I

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Hangi Alanlarda Çalışabilirler?

EEM’in çalışma alanı çok geniştir. İletişim sistemleri, radar sistemleri, elektrik üretimi, elektrik ile çalışan motor ve mekanizmalar gibi elektriğin ve elektroniğin içinde olduğu birçok mühendislik dalında işin tasarım, proje, üretim ve test aşamalarında çalışabilir ve hava, kara ve deniz araçlarının tasarım ve üretiminde de görev alabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Halkla İlişkiler Bölümü Hakkında Bilgiler

Elektrik elektronik mühendisleri kamu, özel sektör veya serbest mühendis olarak çalışabilir. Bunlara ek olarak akademisyen olabilirler. Her alanın kendine göre şartları bulunmaktadır.

I

Yurt Dışında Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Ülkemizde “Elektrik Elektronik Mühendisliği” olarak adlandırılan lisans programı yurt dışında genellikle “Elektrik mühendisliği” veya “Elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri” olarak adlandırılır. Bazı ülkelerde bilgisayar mühendisliği de bu programa dahil edilir. Bazı ülkelerde de elektrik-elektronik mühendisliği ismi kullanılır ve alt dallar ayrı bölüm olarak bulunur.

I

Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Olması Gereken Özellikler

Bir elektrik elektronik mühendisinde aranan özellikleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Yenilikçi ve yaratıcı detaylara büyük özen göstermelidir.
  • Matematiksel düşünme becerisinin yüksek olmalıdır.
  • Proje yönetimi, organizasyon ve liderlik vasıflarını elinde bulundurmalıdır.
  • Sorunlara pratik ve hızlı çözümler üretebilecek düzeyde yeterli teknik bilgiye sahip olması gerekir.
  • İleri derecede teknik bilgiye ve bilişim teknolojilerine hakim olmaları beklenir.
  • Çoklu tasarım öğelerini ve teknik özelliklerini gözden kaçırmayacak konsantrasyona sahip olmaları istenir.
  • Teknolojideki değişikliklere ayak uydurmaları gerekir.
  • Ortaya çıkardığı tasarımı ve mantığını açık bir şekilde anlatabilecek konuşma becerisi göstermeleri gerekir.
  • Matematiksel düşünme yönü kuvvetli olmalı, analitik düşünebilmelidir.
  • Yaratıcı, inovatif ve detaylara özen gösterme, dikkatli ve titiz çalışabilme özelliklerini taşımalıdır.
  • Organizasyon ve proje yönetim süreçlerinde liderlik becerisi gösterebilmeleri gerekir.
  • İyi derecede İngilizce bilmeleri de önemlidir.

I

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencilerine Tavsiyeler

Elektrik elektronik mühendisliği kendini geliştirilmesi sonucunda çok iyi yerlerde çalışma imkanı bulabileceğiniz bir bölümdür. Aynı zamanda sayısalcılar için kazanılması kolay ancak okunması en zor bölümlerden biridir. Bu bölümü kazanmak sıralamalarda da görüleceği gibi zor değildir. Bölümü kazandıktan sonra 3. sınıfa gelmeden bölümü bırakan ya da değiştiren birçok kişi vardır. Yanlış tercihlerde bulunmamak için öncelikle bu bölümü iyi tanımalı ve kendinize uygun bir bölüm mü emin olmalısınız. Diyelim ki bölüm tam size göre o zaman da direkt tercih listenize eklemeyi düşünmeden önce şunları da göz önünde bulundurmalısınız:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Japonca Öğretmenliği Hakkında Bilgi

Ülkemizde bu alanda nitelikli niteliksiz birçok mezun var. Kimilerinin üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden kimilerinki ise eğitim imkanları çok da iyi olmayan üniversitelerden. Üniversite ve üniversitenin imkanları mühendislikte en önemli konudur. Diplomanızda bakılacak ilk şey ortalamanız değil üniversiteniz olacaktır. Bölüme girmek zor değildir her sıralamaya uygun bir üniversite vardır. Asıl önemli olan eğitiminizdir. Üniversitenin imkanları ne kadar çok ve üniversite ne kadar aktifse eğitiminiz ve bakış açınız da bir o kadar kaliteli olacaktır. İşte bu yüzden üniversite her zaman notlarınızdan daha önemli olacaktır. Mühendislikte bakış açınız çok önemlidir. Problemlere bakış açınız, çözüm bulma yönteminiz vs bakış açınızdan etkilenir.

Size uygun üniversitenizi bulduk diyelim. Peki mezun olduktan sonra ne yapacaksınız? İyi bir üniversitenin adı size iş garantisi verebilecek mi?

Mühendislikte sadece üniversite diploması yetmez. Mezun olmayı başardıktan sonra diplomanız sadece bir basamağınız olacaktır. Mezun olduktan sonra hangi alana yönelirseniz yönelin (ister elektrik ister elektroniğe ister de yazılıma yönelin) üniversite hayatınıza bakılır. Eğitim süresi boyunca ne kadar aktif öğrencilik hayatı geçirdiniz, kaç etkinlikte bulundunuz, kaç tane projede görev aldınız … bu soruları daha da arttırabiliriz. Bu sorulara vereceğiniz her bir yanıt sizin bir basamağınız olacaktır.

Diyelim ki öğrencilik hayatınız da olduğu kadar aktif geçti. Peki şimdi işe girebilecek misiniz?

Belki girebilirsiniz.

Neden belki bunca çalışmaya rağmen? Çünkü öğrencilerin atladığı bir basamak var:  Networking.

Networking’i kısaca şöyle açıklayabiliriz; Networking en başta bir kişiden diğer bir kişiye bilgi, fikir ve bağlantı taşımaktır. Kişileri tanıştırarak bağlantılar oluşturabilmektir. Bunu yaparken hem herhangi bir çıkar olmadan ilişki kurulabilir ve daha sonra bu ilişki ve iletişim geliştirilerek canlı tutulur; hem de başkalarına yardımcı olunur. Ayrıca gerçekten yardıma ihtiyaç duyulduğunda yardım alabileceğiniz kişilere de ulaşabilmektir. Networking az çabayla çok şey yapabilmektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Sınıf Öğretmenliği Nedir? İş Olanakları Nelerdir? Taban Puan ve Sıralamaları...

Networking ayrı bir yazının konusu olabilecek kadar uzun bir konudur. Burada kısaca mühendislik için üniversite kadar önemli bir yere sahip olduğuna değinmek istedim. Öğrencilik hayatında kişilerle kuracağınız ilişkiler mezuniyet sonrası birkaç basamak atlamanızı sağlayacaktır.

Bu bölümde ne verirseniz genelde onu alırsınız. Ne kadar emek verirseniz sektörde o derece yükselebilirsiniz. Kendinize ek olarak kattığınız her şey yararınıza olacaktır. Öğrendiğiniz bir yazılım dili, çizim programları, arduino vs öğrendiğiniz her şey sizin avantajınıza olacaktır. Önünüzü kendiniz açmanız, yolunuzu kendiniz yapmanız gerekiyor.

Bunca şey saydık ve bu kadar zor bir bölümde birçok şey yapılması isteniliyor. Bunlar gerekli mi? Evet hepsi gerekli ve eğer bunca şeyi iş olarak görmez severek yaparsanız eğitim hayatınız keyifli geçer. Bu yüzden üniversiteden de önemlisi sizin bölümü sevmenizdir. Bölümü alanı geniş birçok çalışma alanı var diye okursanız ve bölümü sadece iş olarak görürseniz belki kısa vadede değil ama uzun vadede kendinize yük yüklersiniz. Sevmediğiniz iş, geliri en iyi iş olsa da size mutluluğu size getiremez.

Her şeyi halledebilirsiniz. Eğitimleri, çalışmaları, ilerde işlerinizi … Halledemeyeceğiniz hiçbir şey yok, tek ihtiyacınız olan şey halletmek için zaman.

Peki siz bu bölüm için ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecek yıllarda bu bölümün popülaritesinde nasıl bir değişiklik olur?

Kaynak: iienstitu.com, hurriyet.com, wikipedia.org, toptalent.co

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.