Bilgi Kutusu

Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bazı araştırmaların sonucunda fobilerin oluştukları dönemde kişilerin üzerinde derin etkilere sebep olan ve kişilerin hayatlarında dönüm noktası olabilecek olaylar yaşandığı görülmektedir.

Fobileri olan kişiler genellikle verdikleri tepkilerin abartılı olduğunun farkındadırlar ancak bu durum onların kontrolü altında değildir. Fobiler kontrol edilemeyen korkulardır.

I

Korku Ve Fobinin Farkı Nedir ?

Korku bizi tehdit altına alan ve tehlikeli durumlara itebilecek olaylara karşı verdiğimiz tepkidir. Yolda önüne bakmadan yürüyen biri hızlı bir bisikletin ona doğru geldiğini görünce korkabilir, ya da karanlık bir sokağa giren biri başına kötü bir şey gelecek diye korkabilir. Korku beslediğimiz şeyler genel olarak mantıklı ve çevremizdeki insanlarında aynı tepkileri göstereceği şeylerdir. Korkular uzun süreli de olabilir ancak korku beslediğimiz şeyler hayatımızı aşırı derecede etkilemez.

Fobilerse aşırı korkma halidir. Hayatımızı etkiler ve aşırı korktuğumuz o nesneden, canlıdan veya olaydan sürekli olarak kaçmamıza ya da hayatımızdan çıkarmamıza sebep olur.

I

Fobiler Nasıl Ortaya Çıkar ?

Fobiler genellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde oluşsalar dahi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilirler.

Fobiler iki şekilde oluşur:

  • Yaşadığımız kötü olaylar, olumsuz durumlar yaşadığımız mekanlar ve bir canlı ile korku duyacağımız bir durumun içinde olmamız fobi oluşumuna sebep olabilir. Bu fobiler neden sonuç bağlamındadır. Ortaya çıkan fobilerin genellikle mantığa dayalı bir sebebi vardır. Örneğin çocukluğunda araba çarpmış kişilerin arabalara karşı bir fobileri olabilir.
  • Fobilerin bir diğer oluşma şekli de bizi üzen, sıkan durumların bir fobi şeklinde kendini göstermesidir. Bu tür oluşum gösteren fobilerin yaşanılan olayla hiçbir bağı olmayabilir. Örneğin kişinin bir yakının ölmesi sonucu ortaya çıkan doktora gitme fobisi veya hastane fobisi vs.

I

Fobileri Olan Kişiler Ne Gibi Belirtiler Gösterir ?

Fobileri olan kişiler korku besledikleri canlı, olay yada nesneyle karşı karşıya geldiklerinde kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes alamama, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler gösterirler.

I

Fobi Çeşitleri Nelerdir ?

İki çeşit fobi türü vardır, bunlar özgül fobiler ve sosyal fobiler olarak ikiye ayrılırlar;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kızılay Kültür Sanat Yayınları Kuruldu!

Özgül Fobiler

Genel olarak belirli bir nesneye, canlıya ya da duruma duyulan fobilerdir.

  • Hayvan Fobileri: Özgül fobilerin en yaygını olan hayvan fobileridir. Kişiler kedi, köpek, yılan, örümcek gibi hayvanlara karşı abartılı korkular besleyebilir.
  • Durumsal Fobiler: Kapalı alan fobisi durumsal fobilerden birisidir. Geçmişte uzun süre kapalı bir alanda kalan kişiler kapalı alanlara karşı bir fobi duyarlar.
  • Doğal Çevre Fobileri: Yükseklik korkusu doğal çevre fobisidir. Yüksekliği karşı fobisi olan bir kişi yüksek katlı apartmanlarda oturmaktan pencereden bakmaya korkar. Yükseklik korkusu uçağa binmesi korkusu ile karıştırılmamalıdır. Gök gürültüsüne fobisi olan kişiler gök gürültüsünün çıkardığı sesten korkarlar.
  • İğne Kan Yaralanma Fobisi: Çoğu kişi kan görmekten hoşlanmaz ancak kan fobisi olan kişiler kan görmekten aşırı korkarlar bu fobiyi diğer fobilerden ayıran fark bazı kişilerin kanı görünce bayılmasıdır. Yaralanma fobisi olan kişiler hastaneye gitmekten doktora gitmekten korku duyarlar.

Sosyal Fobi

Bu türde bireyler kalabalık ortamlara girmekten tanımadıkları kişilerle konuşmaktan büyük kargı duyar ve bu durumdan uzak dururlar.

Agora Fobi

Bu fobiye sahip kişiler kendilerine yabancı bir yerde kalmaktan bu yabancı ortamda kendisini küçük düşüreceklerinden ve panikten yapıp buradan çıkamayacak oluşlarından endişelenirler. Bu kişiler sinemaya tiyatroya gitmekten kapalı otoparka veya tünele girmekten otobüse veya arabaya binmekten çekinirler.

I

Fobilerin Tedavisi

Her fobinin tedavisi mümkündür. Fobisi bulunan ve ağır tepkiler verebilen kişilere sakinleşmeleri için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun yanı sıra yaygınlıkla kullanılan bir diğer yöntem de bilişsel davranışçı terapidir. Bu tedavi yönteminde hastayı korku duyduğu şeylere karşı duyarsızlaştırmak amaçlanır.

Kaynak: cemkaya.net

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.