Genetik ve Bioinformatik Bölümü Hakkında Bilgi
Bölüm Hakkında Bilgi
Genetik bilimi, canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen şifrelerin tıp, biyoteknoloji, tarım gibi pek çok alanda iyileştirme amaçlı kullanılmasının yanı sıra yeni araştırma alanlarıyla her geçen gün daha da gelişmektedir. Genetik alanındaki gelişmeleri takiben, insan genom dizisinin karakterizasyonuyla başlayan süreçte, yaşam bilimleri alanında daha önce benzeri görülmemiş oranda bir veri birikimi başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle bu bilgi birikimi her geçen gün katlanarak artmaktadır.
Biyoinformatik bilim dalı, bu biyolojik verilerin anlamlandırılması, saklanması, görsellenmesi ve bu devasa bilgi birikiminden azami ölçüde yararlanabilmek amacıyla, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri, moleküler biyoloji ve genetik alanlarının sentezi olarak doğmuştur. Birçok gelişmiş ülkede, bu dalın lisans ve lisansüstü seviyede eğitimi veriliyor.
Hangi Dersler Var?
Genel Biyoloji, Programlamaya Giriş (C++), İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama I, Diferensiyel ve İntegral Hesap I, Fizik I, Genel Kimya I, Nesneye Yönelik Programlama (C++), İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama II, Hücre Biyolojisi, Diferensiyel ve İntegral Hesap II, Veri Yapıları ve Algoritmalar (C++), Biyoinformatiğe Giriş, Lineer Cebir, Ayrık Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı I, Genetik, İşlemsel Biyoloji, Diferensiyel Denklemler, Olasılık ve İstatistik, Türk Dili ve Edebiyatı II, Moleküler Biyolojiye Giriş, İleri Biyoinformatik, Biyoteknoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I,Yapay Zeka, Rekombinant DNA Teknolojileri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Bitirme Projesi I, Biyoinf.Makine Öğrenmesi ve Veri Maden. Yönt. ve seçmeli dersler alınmaktadır.
Gereken Özellikler
Fen bilimlerine ve özellikle biyoloji ve kimyayla ilgili, tasarım ve tasarladığı uygulayabilme gücüne sahip, sabırlı, dikkatli ve sorumuluk sahibi nitelikler gerekli.
Kazanılacak Ünvan
Genetik Biyoinformatik lisans diploması
Çalışma Alanları
Mezunlarımız ülkemizde, kamu ve özel sektörde (ilaç, biyomedikal, biyoteknoloji, tarım ve gıda sektörleri araştırmageliştirme birimleri, çevre koruma, kalite kontrol birimleri gibi), araştırma enstitülerinde araştırıcı ya da yönetim kademelerinde, tıp sektöründe (hastanelerin araştırma laboratuvarları, tüp bebek üniteleri gibi) genetik uzmanı olarak görev yapabileceklerdir. Mezunlarımız için diğer bir seçenek akademik kariyer olup, bu doğrultuda lisansüstü eğitimlerini, gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi üniversitelerde rahatlıkla sürdürebileceklerdir.
Özel Koşul Var Mı?
Zorunlu Staj Var Mı?
Var
Erasmus / Farabi / Mevlana
Var
DGS İle Geçiş Var Mı?
Yok
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.