Meslek Tanıtımı

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Bilgi

Bölüm Hakkında Bilgi

Havacılık ve uzay mühendisliğinin misyonu, toplumun ekonomik ve bilimsel gelişimine katkıda bulunmak için hava/uzay araçlarının tasarım, üretim ve test edilmesini içeren havacılık/uzay bilimlerinde öğrencilere eğitim vermek ve araştırma yapmaktır.  Havacılık ve Uzay Mühendisliği, uçak, helikopter, roket, uydu gibi havada ve uzayda hareket eden insanlı ve insansız tüm araçların ve araba, bina, köprü, rüzgar türbini gibi hava ile etkileşimli tüm araç ve yapıların aerodinamik, yapısal, itki, uçuş mekaniği ve kontrol sistem tasarımı ve analiz hesaplamalarıyla ilgilenir. Bir hava aracının tasarımında, aerodinamik bir dış yüzey, maruz kalacağı yüklere dayanıklı, hafif bir yapı, havada hareketi sağlayan hafif ve verimli bir itki sistemi, uçuş kararlılığını sağlayan bir kontrol sistemi en önemli alanlardır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde bu alanları içine alan dört ana bilim dalı bulunmaktadır: Aerodinamik, İtki, Yapı ve Uçuş Mekaniği ve Kontrol.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde lisans öğrenimini ve araştırma çalışmalarını destekleyen laboratuvarlar bulunmaktadır. Bunlar Aerodinamik Laboratuvarları, İtki Laboratuvarları, Kontrol Laboratuvarları ve Yapı Laboratuvarları. Bölümde, öğrenci kullanımına açık, güçlü yazılımlarla donanmış güçlü bir bilgisayar altyapısı ve sayısal benzetim ve hesaplamalar için kullanılan güçlü bir paralel hesaplama donanım ve yazılımları vardır.

Hangi Dersler Var?

İlk yıl tüm mühendislik bölümleriyle beraber ortak mühendislik dersleri ve bölüme giriş dersleri alınır. Bunlar Yüksek Matematik, Genel Fizik, Genel Kimya, Çizim, Bilgisayar Programlama ve İngilizce dersleridir.

İkinci sınıfta temel mühendislik dersleri ve bölüm derslerine temel olacak dersler alınır. 3. Sınıfta Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünün bünyesindeki dört ana bilim dalından (Aerodinamik, İtki, Uçuş Mekaniği ve Kontrol ve Yapı) oluşan bölüm dersleri alınır. Öğrenciler 3. ve 4. sınıflarda bu bilim dallarından istedikleri alanda seçmeli dersler alarak eğitimlerini tamamlarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Web Tasarımı ve Kodlama (2 Yıllık) 2024 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları (Son 2 Yıl)

Gereken Özellikler

Fizik ve matematik konularına ilgi duymak ve bu konularda başarılı olmak, şekil ve uzay ilişkilerini görebilmek, analitik düşünce yaratıcı, takım çalışmasına yatkın, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak

Kazanılacak Ünvan

Havacılık ve Uzay Mühendisi unvanı.

Çalışma Alanları

Mezunlar TAI, TEI, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE, ASELSAN, HAVELSAN, THY, TÜBİTAK-UZAY, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Daire Başkanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ikmal, bakım ve onarım merkezleri ve ODTÜ Teknokent’te savunma sanayine yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürüten şirketler gibi havacılıkla ilgili kuruluşlarda çalışmaktadırlar. Ayrıca otomotiv sektörü, beyaz eşya sektörü gibi mühendislik uygulamaları olan kuruluşlarda da mezunlarımız istihdam edilmektedir.

Özel Koşul Var Mı?

Yok

Zorunlu Staj Var Mı?

Var

Erasmus / Farabi / Mevlana

Var

DGS İle Geçiş Var Mı?

Var


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.