Bilgi Kutusu

Kalpten Mideye: Duygusal Yeme Nedir?

Duygular, davranışlarımızı yönlendiren en önemli ve güçlü kaynaklardan birisi olduğu gibi yemekle olan ilişkimizde de elbette etkisi büyüktür. Yeme davranışı, bazen bireylerin duygularından kaynaklanabilmektedir. 

Duygusal yeme, kişinin özellikle olumsuz duygularını düzenlemek amacıyla aç olmadığı halde gıda tüketimine yönelmesi halidir. Duygusal yemenin altında baş etme mekanizmalarının yetersiz kalması, öğrenilmiş davranışlar ve gıda yoksunluğu gibi çeşitli ve çok yönlü nedenler yer alabilir. Duygusal yeme davranışı genellikle stres, endişe, korku, can sıkıntısı, üzüntü, yalnızlık veya yetersizlik duygularının hissedilmesinin sonucu olarak meydana gelir.

I

Duygusal yeme nedir?

Emosyonel yani “duygusal yeme”, açlık hissi nedeniyle, öğün zamanı geldiği için ya da sosyal gereklilik olduğu için değil de sadece duygulanıma cevaben ortaya çıktığı varsayılan bir yeme davranışıdır. Bu, herhangi bir fiziksel belirti göstermeden yalnızca bir duygu karşısında aniden beliren ve bazen farkında bile olmadığımız duygulardan kaynaklanan bir açlıktır. Duygusal yeme, öfke, üzüntü, utanç gibi birçok olumsuz duyguyla yemek yiyerek baş etmeye çalışma olarak tanımlanabilir. Geçici olarak verdiği rahatlama hissi nedeniyle birey kaçmaya çalıştığı duygulardan uzaklaştığını hissedebiliyor.

Hepimiz bu durumlarla nadir karşılaşıyoruz bu normaldir. Ama stresliyken, mutsuzken, endişeliyken ya da öfkeliyken bu durumu çok sık yaşıyorsanız aşırı yeme hastalığına sahip olama ihtimaliniz yüksek.

I

Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasındaki farklar:

duygusal açlık fizyolojik açlıktan farklı olarak, açlık hissi aniden gelir. 5 dakika önce açlığa dair bir şey hissetmezken bir anda bu açlığı giderme ihtiyacı üst seviyeye çıkar. Belirli bir yiyeceği ister, acildir belirsizdir ve duygularla tetiklenir farkında olmadan yemeyi tetikler. Doluluk hissi tüketimi azaltmaz.

Duygusal açlığı bekletmekte zorluk yaşanır. Hemen o anda açlığın giderilmesi gerekiyormuş hissi oluşur. fiziksel açlıkta ise bu his kontrol edilebilir. Şeker, hamur işi ve yağlı besinleri tüketim isteği olur. yedikten sonra pişmanlık, suçluluk gibi duygular tetiklenir.

I

Nasıl kontrol altına alınır?

Bir Döngüye Girdiğinizi Unutmayın…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Logo Tasarımı Nedir? Logosuz İş Olur Mu?

Öfkeli, sinirli veya üzgünken yemek yersiniz. Yedikten sonra pişmanlık duygusu hissedersiniz ve bu da tekrar yeme isteğini tetikler. Bu döngü herkesten önce size zarar verdiğini unutmayın. Başkalarına olan öfkenizi kendinizden çıkarmadan önce düşünün, kendinize zarar vermek hayatta yapacağınız son şey olmalıdır.

Duygusal yemeyi kontrol etmek için öncelikle bu davranışı fark etmelisiniz.

Duygusal yeme davranışınızı ortaya çıkaran tetikleyici duygu ve düşüncelerinizi belirleyin.

Hangi aşamada, hangi olayda yada hangi duygunun ortaya çıkmasıyla yeme ihtiyacının doğduğu fark edilirse buna göre bir yol haritası çizilir.

DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI TESTİ

Aşağıdaki 5 soruyu EVET ya da HAYIR olarak cevaplayınız

  1. Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün yaşadığınızda bir şeyler yeme isteği duyarım.
  2. Bir şeyler yeme isteği aniden gelir.
  3. Genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tercih ederim.
  4. Doysam bile yemeye devam etmek isterim
  5. Yemeğimi bitirdikten sonra suçluluk ve pişmanlık hissederim.

Yukarıdaki 5 sorudan çoğuna EVET cevabını veriyorsanız siz de fiziksel açlığınızı değil de duygularınızı doyurmak için yemek yiyor olabilirsiniz. İlk adım farkındalık, birinci adımı tamamladınız, tebrikler…

I

Sağlıklı Yemek Yeme Rutinine Geçiş

Sağlıklı yemek yeme rutini oluşturmak için sabırlı olunmalı ve kendinize kilo verme hedefi koymamalısınız. yediklerinizi yazarak yeme günlüğü tutmak ve yemek yeme zamanlarınızı düşünmek önemlidir. Mesela yemeği hangi saatte hangi olay sonrası yediğinizi yazabilirsiniz. Sağlıklı yemek yeme stratejileri geliştirin, arkadaş ve aile yakınlarınızın desteğini alın. Özetle, sağlıklı bir yeme rutini oluşturmak için kendinize zaman tanıyın ve adım adım ilerleyin.

Ve süreçte mutlaka bir psikoterapistten ve diyetisyenden yardım almak sizin için çok yararlı olabilir.

Kaynak: DilaraKoçak

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.