BursEğitimGSB

KYK Bursu ve Kredisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan burs ve öğrenim kredisi, Türkiye’deki üniversite öğrencilerine maddi destek sağlamak amacıyla verilmektedir. Burs ve kredi başvuruları her yıl yazılı ve görsel basın yoluyla kamuoyuna duyurulan tarihler arasında e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmekte, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.

KYK Bursu Nedir?/KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

Burs, karşılıksız olarak alınan bir paradır ve öğrenciliğin esnasında veya sonrasında geri ödenmesi gerekmez. Başbakanlık bursu her yıl on binlerce üniversite öğrencilerine verilen karşılıksız yardım ödemesidir. Başbakanlık bursunu kazanan öğrenciler belirli ders başarılarını devam ettirdiği sürece 4 yıl boyunca burs yardımından yararlanabilirler.

KYK kredisi ihtiyaç sahibi öğrencilere üniversite hayatları boyunca (2 yıl ya da 4 yıl) daha sonra öğrenci tarafından ödenmesi şartıyla her ay yatırılan ödemedir. Öğrenciler krediyi almadan önce KYK ile sözleşme yaparak mezuniyetten sonra ödenecek ücretler baştan belirlenmektedir.

NOT: Aynı anda hem burs hem öğrenim kredisi alınamaz!

Burs ve öğrenim kredisi için ayrı başvurular mı yapmak gerekir? 

Hayır, burs/kredi için ayrı başvuru yapılmasına gerek yoktur. Başvurular internet üzerinden aynı başvuru sayfasında yapılır. 

Burs, öğrenim kredisine dönüşebilir mi? 

Bursun devam etmesi için öğrencinin başarılı olması şartı aranmaktadır. Başarılı olma şartı ise hazırlık okuyan öğrencilerin hazırlık sınıfını başarılı bir şekilde geçerek bir üst sınıfa başlamaları, diğer sınıflardaki öğrencilerin de 4’lük sistem üzerinden not ortalamasının 2 ve üzeri, 100’lük sistem üzerinden not ortalamasının 53,33 ve üzeri olmasına bağlıdır. Bu şartları sağlamayan öğrencilerin bursu öğrenim kredisine dönüşür. 

Kredi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; (öncelikli burs verilecek öğrenciler) kapsamına giren öğrencilerin kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencilerin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülmektedir. Bu durumda bulunan öğrencilerin dilekçe ile veya bizzat Genel Müdürlük adresine müracaat etmesi gerekir.

Burs/kredi başvurusu yaptıktan sonra ne yapılması gerekir? 

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrencilerin yapacakları iş ve işlemler sonuç açıklama sayfasında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin belirtilen tarihler arasında e-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan “taahhütname onayı” işlemini yapmaları gerekmektedir. Taahhütname onayı yapmayan öğrenciye ödeme yapılmamaktadır.

Taahhütnameyi Onaylamayı Unuttum Ne Yapmalıyım?

Bu durumda maalesef burs veya kredi alman mümkün değildir. Çünkü onaylanmadığı takdirde KYK burs alma hakkında bir işlem yapmadığın ve istemediğin yönünde bir anlaşılma vardır. Bu yüzden, KYK burs aktifleştirme son derece önemlidir.

İkinci öğretim öğrencileri burs/kredi alabilir mi?

Evet burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs/kredi almasına uygun bulunması halinde burs/kredi alabilmektedir.

Hem KYK Burs/Kredisine Hem de Burs Veren Diğer Kurumlara Başvuru Yapabilir miyim? 

Tabii ki! KYK bursu ve kredisi diğer burs veren kurumlardan bağımsızdır. Diğer kurumlardan burs alsan bile KYK bursu/kredini etkilemez. Burada önemli olan nokta diğer kurumların KYK busuna veya kredisine izin verip vermedikleridir. Eğer burs veren kurumun şartlarında bursa veya krediye izin verilmiyorsa ve sen KYK’dan bunlardan birini alıyorsan, bu durumda burs veren kurum tarafından bursun kesilebilir. Her başvuru yaptığın burs çıkmadığı için KYK bursu veya kredisi alman başvuru yapman için engel değildir. Sonuçlar açıklandıktan sonra burs durumunu değerlendirerek kararını verebilirsin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Sancaktepe Belediyesi Burs Başvurusu

KYK Bursu ve Kredisi Hangi Durumlarda Kesilir?

Öğrencilerin en çok merak ettiği bir diğer konu da KYK burs ne zaman kesilir sorusudur. Senin için derledik:

  • Başarısız olması, 
  • Ekim ayı itibariyle YÖKSİS kayıtlarında yıl sonu not ortalamasının 2.00 ve üzeri olmaması,
  • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, 
  • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, 
  • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi, 
  • Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi, 
  • Öğretim kurumunun kapatılması, 
  • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, 
  • Kesin hükümle mahkum olması hallerinden öğrencilerin bursu kesilmektedir.

KYK Kredisi Nasıl İptal Edilir?

Bir öğrencinin burs/kredi başvurusu kabul edilse bile, e-Devlet üzerinde bulunan burs/kredi taahhütnamesi onaylanmadığı sürece öğrenciye ödeme yapılmaz. Eğer öğrenci burs/krediyi almaktan vazgeçmek isterse, www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet şifresi ile giriş yaparak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bağlantısından burs/kredi vazgeçti (iptal) işlemini yapması gerekir.

Kredi veya Burs Almaktan Vazgeçen Öğrencilere Tekrar Kredi ve Burs Verilmesi için Öğrencilerin Nasıl Bir İşlem Yapması Gerekmektedir?

Normal öğrenim süresinde aldıkları krediden vazgeçip sonrasında tekrar kredi almak isteyen öğrencilerin durumlarını belirten dilekçelerini Kurumun Genel Müdürlük adresine posta yoluyla göndermeleri gerekiyor, ya da bizzat müracaat etmeleri halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreleri kadar kredi alabilme hakları bulunmaktadır.

Burs Yönetmeliğine göre burs almaktan vazgeçen öğrencilerin bursu vazgeçtiği tarih itibariyle kesilmekte ve almakta oldukları öğrenim türünde bir daha tekrar burs verilmemektedir. Ancak bu öğrenciler lisansüstü öğrenimine başlamaları halinde tekrar burs/kredi müracaatında bulunabilmektedir. Ayrıca kredi talep etmeleri halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreleri boyunca bu öğrencilere kredi ödemesi yapılabilmektedir.

Burs/Kredi Alırken Başka Bir Öğretim Programına Kayıt Yaptıran (ÖSYM, Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Merkezi Yatay Geçiş İle) Öğrenciler Burs/Kredi İşlemlerinin Devamı İçin Ne Yapmalıdır?

Kurumumuzdan kredi/burs almakta iken öğretim kurumu değiştiren öğrenciler,  www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile müracaat etmeleri halinde durumları araştırılmakta ve bir değerlendirme yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu