EğitimÜniversite

KYK Yurtları Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Üniversiteye yerleşen veya halen üniversiteli olup da ara sınıf için KYK yurt başvurusu yapmak isteyen adayların KYK yurtları hakkında tüm bilinmesi gerekenleri maddeler halinde paylaştık. KYK yurtları Türkiye’nin 81 ilinde ve Kıbrıs’ta üniversite öğrencilerine barınma, yeme-içme ve güvenlik hizmeti sunmaktadır. KYK yurtları ücretleri, özel yurt ücretlerinin 1/5’i kadardır. Özel yurt veya öğrenci evinde kalmanın maddi külfeti ağırdır. Bu nedenle en azından ilk yıl Öğrenci Gündemi olarak KYK yurdunda kalmanızı tavsiye ederiz. İşte KYK Yurtları Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Yurt Odaları Kaç kişilik ve Yurt Odasında Neler Yasak:

KYK yurtlarının en büyük dezavantajı odalarda kalan öğrenci sayısının fazla olması. Şu an KYK yurt odaları 2, 3, 4, 5, 6 ve 8 kişiliktir. Yurt başvurusu yaparken “Ben 2 kişilik oda istiyorum” tarzı bir seçenek bulunmadığı için hangi yurtta kaç kişilik odalar kalacağınız şansınıza kalmış.

KYK tarafından öğrencilerin güvenliği amacıyla odalarda bazı yasaklar getirilmiştir. Güvenlikler tarafından çatkapı odanıza girilip aramalar yapılabiliyor. Yasaklı eşya bulundurmanız durumunda ceza alıyorsunuz.

Öncelikle kettle kesinlikle yasak arkadaşlar. Hem çok fazla elektrik harcadığı için yurdun elektrik altyapısına zarar verebiliyor hem de prizde kalması durumunda yangına neden olabiliyor.
Farklı nevresim takımı kullanmak da yasak. Belli standartı korumak amacıyla böyle bir yasak getirilmiş. Bu yüzden yurda gelirken boşuna nevresim takımı götürmeyin.
Odalardaki eşyaların yerini değiştirme yasağı da var arkadaşlar. Oda arkadaşlarınızla anlaşıp örneğin yatakların veya dolapların yerini değiştiremiyorsunuz. Ayrıca oda duvarlarına bir şeyler yapıştıramıyorsunuz.
Yurt odalarında sigara içmek yasak. Özellikle yeni yapılan odalarda duman sensörü bulunmakta. Duman sensörü olmayan odalarda da şikayet üzerine güvenlik gelip kontrol etmektedir.
Yemekhaneden çatal, kaşık, tabak gibi yemekhaneye ait olan eşyaları odalara çıkarmak yasak.
Bu yasaklara uyulmaması durumunda uyarı alıyorsunuz, devamı halinde de yurttan atılmaya kadar giden bir sürece girebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Mutlaka Denemeniz Gereken 5 Ders Çalışma Tekniğini Sizler İçin Sıraladık!

KYK Yemek Saatleri ve KYK Giriş-Çıkış Saatleri:

KYK’da kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğün yemek çıkmaktadır. Yemek saatleri hafta içi ve hafta sonu olmak üzere değişiklik göstermektedir.

Hafta içi yemek saatleri:

  • Kahvaltı için: 06.30 – 12.00 arası
  • Akşam yemeği için: 16.00 – 22.30 arasındadır.

Hafta sonu yemek saatleri:

  • Kahvaltı için: 06.30 – 12.30 arası
  • Akşam yemeği için: 16.00 – 22.30 arasındadır.

Yemek saatleri dışında yemekhane kapalıdır.

KYK yurtlarına giriş ve çıkış saatleri öğrenciler için sorun yaratan uygulamalardan biridir. Güvenilir olmasına karşın özgürlüğü kısıtlayıcı bu uygulamanın yorumunu öğrenci ve velilere bırakmak daha doğru olur.

  • KYK yurtlarına son giriş saati: 23.00
  • KYK yurtlarından çıkış saati: 06.00

Genel uygulama bu şekilde olmakla birlikte yaz aylarında ve Ramazan ayında son giriş saati 24.00 olarak esnetilmektedir. Bu saatler dışında giriş-çıkış yapmanız durumunda uyarı alırsınız ve tekrarı halinde de yurt kurallarına uyulmaması sebebiyle yurttan atılırsınız.

KYK Yurt ücretleri – KYK Yurtlarında Kaç Gün İzin Hakkı Var?

Yurt ücretleri 2024-2025 eğitim yılında aylık 500-800 TL arası olmasını bekliyoruz. Yurda kayıt esnasında öğrenciler 1 aylık depozito vermek zorundadır. Kayıt sildirme sonrasında odanızda bir zarar olmaması halinde verilen depozito geri alınmaktadır.

KYK yurtlarında barınan öğrencilere üniversitenizin akademik takvimi gereği verilen tatiller, hafta sonu ve diğer resmî tatiller hariç olmak üzere bir eğitim öğretim yılında 75 güne kadar izin verilmektedir. KYK yurt izin alma işleri Genciz Biz Uygulaması üzerinden yapılmaktadır.

 Oda Arkadaşımla Sorun Yaşarsam Odamı Değiştirebilir miyim? Yurt Değişikliği Yapabilir miyim?

Oda arkadaşınız birinci öğretim veya ikinci öğretim okuyor olabilir hatta yabancı uyruklu bile olabilir. Oda arkadaşınızla herhangi bir konuda tartışabilirsiniz. Örneğin siz ikinci öğretim okuyorsanız oda arkadaşınız sabah erken saatte kalkmak zorunda haliyle ses çıkarabilir. Bu durumdan rahatsız olmanız gayet normal.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bakan Kasapoğlu'ndan Yurt Ücretlerine İlişkin Açıklama!

Arkadaşınızla herhangi bir sebeple anlaşamamanız durumunda kaldığınız yurdun müdürlüğüne giderek bir dilekçe yazıyorsunuz. Dilekçede kaldığınız oda numarasını ve neden oda değiştirmek istediğinizi yazıyorsunuz. Boş yer varsa odanız hemen değişebiliyor ki genellikle boş yer olmuyor. Boş yatak yoksa da boşalana kadar beklemeniz gerekiyor.

Özellikle üniversitelerin çok fazla olduğu büyük şehirlerde öğrencilerin üniversiteye uzak bir yurtta barınma sorunu doğabilmektedir. Örneğin üniversite kampüsü Anadolu yakasında bulunan bir öğrenciye Avrupa yakasından bir yurt çıkabilir. Bu sorunu yurt müdürüne danışarak çözebilirsiniz.

KYK Yurt Kuralları Nelerdir? 

1.  Kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır.

2. Odanızı terk etmeden önce yatağınızı ve odanızı düzenleyiniz.

3. Oda ve koridorlarda gürültü yapmayınız, yüksek sesle konuşmayınız, ders çalışan ve dinlenen arkadaşlarınızın olduğunu unutmayınız.

4. Odalarda her türlü yemek, kahvaltı yapmak, çay kahve hazırlamak yasaktır.

5. Odalarda ısıtıcı kullanmak ve elektrik kullanarak radyo teyp vb. aletlerle müzik dinlemek yasaktır.

6. Odalarda kokuşmaya ve bozulmaya elverişli yiyecek-içecek bulundurmak yasaktır.

7. Odalarda iskambil kağıdı, tavla, okey vb. oyunları oynamak ve müzik aleti çalmak yasaktır.

8. Ders çalışmak için okuma salonunu kullanınız. Okuma salonlarındaki masa ve sandalyelerin yerlerini keyfiyetinize göre değiştirmeyiniz. Masa üzerinde kitap ve doküman bırakmayınız. Diğer arkadaşlarınızın ders çalışma ihtiyaçlarını da düşününüz.

9. Yurt eşya ve malzemelerinin yerlerini değiştirmeyiniz.

10. Yatağınızı idarenin belirlediği şekilde düzeltiniz.

11. Yatakhanelerde yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler ile ısıtıcı araç ve gereçleri bulundurmayınız.

20. Yurt giriş ve çıkışlarında parmak izi sistemini kullanınız.

21. Yurt öğrencisi olmayanların yurda veya yatakhaneye girmesine izin vermeyiniz.

22. Kişilerle olan ilişkilerinizde kaba ve saygısız olmayınız, tartışmalardan kaçınınız, çevrenizi temiz tutunuz ve gürültü yapmayınız.

24. Yurdun malzemesini izinsiz olarak dışarı çıkarmayınız, yurt eşya ve malzemelerinin yerlerini idareden izin almadan değiştirmeyiniz, yurt eşyasının temizliğine ve korunmasına özen gösteriniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  YÖK, Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Aldığı Kararları Üniversitelere Bildirdi!

25. Para karşılığı oyun oynamayınız, kumar oynamakta kullanılan araç ve gereçleri bulundurmayınız.

26. Alkollü içecek, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmayınız ve bulundurmayınız.

28. Milli birlik ve beraberliğimizi bozacak yayın ile genel ahlâka aykırı resim ve afişleri yurda getirmeyiniz, asmayınız ve odanızda bulundurmayınız.

29. Yurt binalarında duvarlara, kapılara, demirbaş eşya üzerlerine yazı yazmayınız, işaret ve benzeri şekiller çizmeyiniz, fotoğraf yapıştırmayınız.

30. Yurdun içinde ve dışında genel ahlâk kurallarına aykırı harekette bulunmayınız. Her ne sebeple olursa olsun, idareci ve görevlilerin görevlerini yapmalarına engel olmayınız.

31. Rencide edici davranışta ve fiili saldırıda bulunmayınız, tehdit etmeyiniz.

32. Yurt idaresinden izin almadan yurt içinde yasal olmayan toplantılar düzenlemeyiniz, eylemlerde bulunmayınız, idare ve idareciyi protesto maksadıyla gösteri düzenlemeyiniz, gösteriye katılmayınız.

33. Yurt içinde kesici delici alet veya silah bulundurmayınız. Her ne şekilde olursa olsun, yasadışı örgütlere katılmayınız

veya faaliyette bulunmayınız.

34. Daimi ikametgâh adresinizde değişiklik olduğunda 30 gün içerisinde yurt idaresine bildiriniz.

35. Yurt İdaresinden prosedüre uygun izin almadan geceyi dışarıda, ailenizin, arkadaşlarınızın vb. yanında geçirmeyiniz.

36. İdare tarafından verilen oda ve yatakta yatınız.


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.