MEB Yurtdışı Öğretmenlik Şartları Sınavı 2025
MEB Yurtdışı Öğretmenlik Şartları Sınavı 2025
Milli Eğitim Bakanlığı MEB Yurtdışı Öğretmenlik Şartları, Yurt Dışında Öğretmenlik Maaşları, Yurt Dışı Öğretmenlik Sınavı Ve Konuları, Sınav Soruları Ve Cevapları.
Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler, Mesleki Yeterlilik Sınavı ile Temsil Yeteneği Sınavına tabi tutulacaklardır.
Mesleki Yeterlilik Sınavı; yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
Temsil Yeteneği Sınavı, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu marifetiyle Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde Ankara’da gerçekleştirilecek, duyurular https://www.meb.gov.tr ve https://yyegm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır.
Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ile Millî Eğitim Bakanlığının https://www.meb.gov.tr ve https://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrenebileceklerdir.
INSTAGRAM’DA TAKİP ET BURS DUYURULARINDAN HABERİN OLSUN
3 Şubat 2024 Tarihinde Yapılan Mesleki Yeterlilik Sınav Soruları Ve Cevapları
A Kitapçığı İçin Tıklayın.
B Kitapçığı İçin Tıklayın.
Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenler İçin Yapılacak Sınavlar
Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler, “Mesleki Yeterlilik Sınavı” ile “Temsil Yeteneği Sınavı” olmak üzere iki aşamalı sınava tabi tutulacaktır.
Mesleki Yeterlilik Sınavı
Mesleki Yeterlilik Sınavı; yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı ve Konuları
a) Adaylar, hizmetin gerektirdiği mesleki yeterliliğin tespiti için yazılı olarak yapılacak “Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavına” tabi tutulacaklardır.
b) Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınav konuları, soruların konulara göre ağırlıkları ile puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:
I.) Dil ve Anlam Bilgisi, Türk Edebiyatı, İnsanlığın Ortak Mirası Olan Kültürel Mirasımız, Türk Kültürü (Sanat, Mimari, Müzik, Yemek, Aile ve Bayramlar): 30 Puan
II.) Genel Türk Tarihi; T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük; Türkiye Coğrafyası; Türk Devletleri ve Toplulukları; Türklerin Bilim, Sanat ve Medeniyete Katkıları; Türk Düşünce Tarihi ve Devlet Felsefesi: 30 Puan
III.) Türk Eğitim Tarihi, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Öğrenme Psikolojisi, Kültürel Diplomasi ve Eğitim: 20 Puan
IV.) 05/06/2003 Tarihli ve 2003/5753 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 657 Sayılı DMK’nın 1. Kısmı ile 4. Kısmının 7. Bölümü, 5682 Sayılı Pasaport Kanunu, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6. Kısmının 11. Bölümü ( Millî Eğitim Bakanlığı), Uluslararası Kuruluşlar, Güncel Konular: 20 Puan
Başvuru Koşulları
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Sınav başvurusunun son günü itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı Kadrolarında Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında en az 5 yıl hizmeti bulunmak,
c) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolarda fiilen çalışıyor olmak (Vekil öğretmenler ile sözleşmeli öğretmen olarak çalışanlar hariç),
Dikkat: Hizmet yılı hesaplamalarında hizmet cetveli esas alınacak, hizmet cetvelinde yer almayan hususlarda sorumluluk başvuru sahibine ait olacaktır. Aylıksız izin, istifa vb. şeklinde hizmete ara verilmesi hâlinde bu süreler ile askerlikte ve vekil öğretmenlikte geçirilen süreler hizmet yılına dâhil edilmeyecektir (Asker öğretmenlikte geçen süreler hizmet süresinden sayılacaktır). Sözleşmeli öğretmenlikte geçirilen sürelerin tamamı sayılır. Özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak geçirilen sürelerin ise 2/3 ü hizmet süresinden sayılır.
ç) Askerlik hizmetini yapmış veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,
d) En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak,
e) Görevini yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile engelli bulunmamak ve herhangi bir bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olmamak,
f) 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
g) Yurt dışında görevlendirilmesine bir engeli bulunmamak,
ğ) Son 10 yılda kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
h) Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak,
ı) Daha önce Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirilmiş olanlar için önceki yurt dışı görevinde başarılı olmuş ve yurt içi görevine başladığı tarihten itibaren sınav başvurusunun son günü itibarıyla yurt içinde en az 2 yıl çalışmış olmak.
• Yurt dışına görevlendirme en fazla 2 kez yapılır.
• Aylıksız izinde olan ve Kılavuzun 2.1’inci maddesindeki başvuru şartlarını taşıyan öğretmenler de başvurabilecektir.
• Daha önce yapılan yurt dışı öğretmenlik sınavlarında başarılı olarak yurt dışı görevlendirilme sırasında bekleyen ve başarı sırasında beklediği ülke grubundan farklı bir ülke grubunda görevlendirilmek isteyen öğretmenler de bu sınava başvurabileceklerdir. Bu durumda olan öğretmenler, görevlendirilmeye hak kazandığı ülke gruplarından yalnız birinde görevlendirilir.
Başvuru Ücreti ve Ödeme İşlemleri
a) Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavına başvuracak adaylar, 16-27 Aralık 2024 tarihleri arasında Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine ait hesaba T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Türkiye Halk Bankasının İnternet Bankacılığı, Mobil Şube ve ATM kanallarından sınavın adıyla (Okutman ve Öğretmenlerin Yurt Dışı Sınavı) KDV dâhil 1.280,00 TL (bin ikiyüz seksen TL) yatıracaklardır. Sınav ücretleri https://odeme.meb.gov.tr internet adresinden de tüm banka kartları ile yatırılabilecektir. Banka Şubelerinden tahsilat yapılmayacaktır.
b) Sınav yerleştirme işlemi tamamlanan aday, sınava girmemesi durumunda ücret iadesi talep edemeyecektir. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itirazları dikkate alınmayacaktır.
c) Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu yapmayan adayların ücretleri ile yanlış yatırılan ücretler adaylara iade edilir. Ücretlerin iadesi, sınavın tamamlanmasından sonra MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesi tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmadan yapılır. Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca T.C. Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezî ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında T.C. kimlik numarası ile sorgulama yaptırılarak iade edilir.
ç) Bu Kılavuzda yer alan ücretlerin dışında başvuru merkezlerine ve bankalara herhangi bir ücret ödenmeyecektir.
Aday Başvuru İşlemleri
a) Başvurular, https://mebbis.meb.gov.tr internet adresinde yer alan Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle 16-27 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Bankaya ücret yatırılmaması veya yanlış T.C. Kimlik Numarasıyla yatırılması hâlinde başvuru ekranı açılmayacaktır. Başvurular 27 Aralık 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
b) Elektronik Başvuru Formuna yansıtılacak kimlik, öğrenim, Bakanlık atama alanı, hizmet süresi vb. bilgilerinin başvuru yapmadan önce MEBBİS e-Personel Modülünden kontrol edilmesi varsa yanlış veya eksik bilgilerin düzeltilmesi gerekmektedir.
c) Aday, belirtilen ülke gruplarından yalnız biri için başvuruda bulunabilecektir. Bu nedenle, başvuru ekranında ülke gruplarından yalnız birini işaretlemeleri gerekmektedir. Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve Kılavuza uygun olarak tamamlanması gerekmektedir.
ç) Başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğundan aday sorumludur. Aday, elektronik başvuru ile Kılavuzda belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılır.
Dikkat: Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavında tedbir alınmasını gerektirecek herhangi bir engel durumu olan adayların sağlık kurulu raporunun fotokopisi ile engelli kimlik kartının okul/kurum onaylı fotokopisini 27 Aralık 2024 tarihine kadar yyegm_yurtdisiegitim@meb.gov.tr elektronik posta adresine göndermeleri gerekmektedir.
Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenler İçin Yapılacak Sınavlar
Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler, “Mesleki Yeterlilik Sınavı” ile “Temsil Yeteneği Sınavı” olmak üzere iki aşamalı sınava tabi tutulacaktır.
1. Mesleki Yeterlilik Sınavı
Mesleki Yeterlilik Sınavı; yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı ve Konuları
a) Adaylar, hizmetin gerektirdiği mesleki yeterliliğin tespiti için yazılı olarak yapılacak “Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavına” tabi tutulacaklardır.
b) Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınav konuları, soruların konulara göre ağırlıkları ile puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Konuları
Bölüm | Konu | Puan | |
I | Dil Ve Anlam Bilgisi, Türk Edebiyatı, İnsanlığın Ortak Mirası Olan Kültürel Mirasımız, Türk Kültürü ( Sanat, Mimari, Müzik, Yemek, Aile Ve Bayramlar) | 30 Puan | |
II | Genel Türk Tarihi; T.C. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük; Türkiye Coğrafyası; Türk Devletleri Ve Toplulukları; Türklerin Bilim, Sanat Ve Medeniyete Katkıları; Türk Düşünce Tarihi Ve Devlet Felsefesi | 30 Puan | |
III | Türk Eğitim Tarihi, Öğretim İlke Ve Yöntemleri, Öğrenme Psikolojisi, Kültürel Diplomasi Ve Eğitim | 20 Puan | |
IV | 05/06/2003 Tarihli Ve 2003/5753 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 657 Sayılı DMK’nın 1. Kısmı İle 4. Kısmının 7. Bölümü, 5682 Sayılı Pasaport Kanunu, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6. Kısmının 11. Bölümü ( Millî Eğitim Bakanlığı), Uluslararası Kuruluşlar, Güncel Konular | 20 Puan | |
To p l a m | 100 Puan |
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Giriş Belgesi
Adaylar, Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı “Sınav Giriş Belgelerini” 31 Ocak 2025 tarihinden itibaren https://www.meb.gov.tr internet adresinden alabileceklerdir.
Adaylara ayrıca Sınav Giriş Belgesi gönderilmeyecektir.
Sınav Giriş Belgesinde, adayın kimlik bilgileri ile sınavın yapılacağı bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Aday, Sınav Giriş Belgesinde belirtilen bina, salon ve sırada sınava girecektir.
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Uygulaması
a) Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 9 Şubat 2025 Pazar günü 1.Grup sabah saat 10.00’da, 2.Grup öğlen saat 14.00’de 81 İl E- Sınav Merkezlerinde merkezî sistemle iki oturum hâlinde yapılacak ve 75 dakika sürecektir. Sınavda 60 adet sorudan oluşan A-B soru kitapçığı kullanılacaktır.
b) Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar en geç saat 09.30’da ve 13.30’da Sınav Giriş Belgelerinde belirtilen binada hazır bulunacaklardır.
c) Adaylar sınava Sınav Giriş Belgesi ve üzerinde T.C. Kimlik Numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden biri (Nüfus Cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi, geçerlilik süresi devam eden Pasaport) ile gireceklerdir. Sınav Giriş Belgesi ve geçerli kimlik belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
ç) Adaylar; sınav binasına her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, anahtarlık, her türlü araç anahtarı, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), plastik ve metal içerikli eşyalar (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç) banka/kredi kartı vb. kartlarla, her türlü elektronik /mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kâğıt, defter, kalem, silgi, kalemtıraş, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve bu gibi araç araçlarla, yiyecek içecek (şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç), ilaç ve diğer tüketim maddeleri (kullanımı doktor raporu ile belgelendirilen işitme cihazı, insülin pompası, kan şekeri ölçüm cihazı vb. cihazlar hariç) ile alınmayacaktır.
d) Aday, Sınav Giriş Belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacak, gerektiğinde adayın yerini değiştirme yetkisi salon başkanına ait olacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacaktır.
e) Aday; ekranda yazılı olan T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecek; hata varsa salon görevlilerine bildirerek tutanak tutulmasını isteyecektir.
f) Aday, soruları elektronik ortamda cevaplandırır.
g) Sınavda cevapların başkaları tarafından görülmesi veya herhangi bir dokümandan kopya çekilmesi hâlinde durum salon görevlileri tarafından tutanakla tespit edilecektir. Ayrıca ikili veya toplu kopya çektiği bilgisayar ortamında tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.
ğ) Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen adaylar sınava alınacak, bu adaylara ek süre verilmeyecektir. Sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan ve sınav bitimine 15 dakika kala sınav salonu terk edilemeyecektir.
h) Bu kurallara uymayan adayların sınavı iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak için gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilirler. Bu adayların sınavlarının geçersiz sayılması için kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir.
ı) Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı soruları ve cevap anahtarı 11 Şubat 2025 tarihinde https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır.
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Değerlendirmesi
a) Değerlendirme 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılacak olup doğru cevaplar dikkate alınarak 60 (altmış) ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır. Başarı puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı/Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılacaktır. Gerekli görülmesi durumunda adayların sıralamasında herhangi bir değişikliğe yol açmayacak şekilde farklı bir puan hesaplama yönteminin kullanılmasına karar vermeye Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu yetkilidir.
b) Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavından en az 60 (altmış) ve daha yüksek puan alan adaylar içerisinden en yüksek puan alan adaydan başlanarak puan üstünlüğüne göre her ülke grubu ve alanlar için ayrı ayrı başarı sıralaması yapılarak bu Kılavuz sonundaki tablolarda belirtilen sayıda öğretmen, Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına alınacaktır. Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı sonucuna göre yapılacak başarı sıralama listesinde en son sırada yer alan aday ile eşit puana sahip adaylar, o alan için belirtilen kontenjan sayısını aşsa dahi Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına alınacaktır.
Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı, Sınav Konuları ve Değerlendirme
a) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından sözlü sınav şeklinde yapılacaktır.
b) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı 7-11 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da yapılacak ve sınav programı https://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.
c) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına alınan adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon tarafından aşağıda belirtilen konu başlıkları ve puan değerleri üzerinden ayrı ayrı değerlendirilecektir. Komisyon üyelerince ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden takdir edilen değerlendirme puanlarının aritmetik ortalaması alınarak her adayın Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınav Puanı belirlenecektir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanacaktır.
ç) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavının baraj puanı 60’tır. (Altmış)
d) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavından en az 60 puan alan adayların Mesleki Yeterlilik Yazılı ve Sözlü Sınavlarının aritmetik ortalaması Mesleki Yeterlilik Sınav puanı olarak belirlenir.
e) Mesleki Yeterlilik Sınav puanı en az 60 ve üzerinde olan adaylar arasından en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere seçilecek aday sayısının en fazla iki katına kadar aday Temsil Yeteneği Sınavına girmeye hak kazanır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da Temsil Yeteneği Sınavına alınır.
f) Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı konuları ve puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:
Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı Konuları | ||
Bölüm | Konu | Puan |
I | Türkçe, Türk Edebiyatı, Türk ve Dünya Edebiyatı Klasik Eserleri, İnsanlığın Ortak Mirası Olan Kültürel Mirasımız, Türk Kültürü (Sanat, Mimari, Şehir, Müzik, Spor, Yemek, Oyun, Aile ve Bayramlar) | 20 Puan |
II | Genel Türk Tarihi; T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük; Türkiye Coğrafyası; Türk Devletleri ve Toplulukları; Türklerin Bilim, Sanat ve Medeniyete Katkıları; Türk Düşünce Tarihi ve Devlet Felsefesi | 20 Puan |
III | Genel Kültür, Başvurulan Ülkeler Hakkında Bilgi, Yurt Dışı Eğitim Faaliyetleri | 20 Puan |
IV | Öz Güveni, İkna Kabiliyeti, Bir Konuyu Kavrayıp Özetleme, İfade Yeteneği ve Muhakeme Gücü | 20 Puan |
V | Liyakati, Temsil Kabiliyeti, Davranış ve Tepkilerinin Göreve Uygunluğu | 20 Puan |
Toplam | 100 Puan |
Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına Girmeye Hak Kazanan Adayların Yapacağı İşlemler
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı sonucuna göre Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına girmeye hak kazanan adaylar, 14 Mart 2025 tarihine kadar Öğretmen Bilgi Formunu (Ek-1) yyegm_yurtdisiegitim@meb.gov.tr elektronik posta adresine gönderecektir.
• Çeşitli sebeplerle (boşanma dışında) mahkeme kararı sonucunda “soyadı” değişen adaylar, ilgili karar örneğini yyegm_yurtdisiegitim@meb.gov.tr elektronik posta adresine gönderecektir.
• Adaylar, bilimsel çalışmalarını, yayımlanmış eserlerini ve enstrümanlarını Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavına gelirken yanlarında getirebilir.
Temsil Yeteneği Sınavı, Sınav Konuları ve Değerlendirme
a) Temsil Yeteneği Sınavı, Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu tarafından sözlü sınav şeklinde yapılacaktır.
b) Temsil Yeteneği Sınavına girecek adayların sınav tarihleri https://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.
c) Temsil Yeteneği Sınavına alınan adaylar, Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonunda yer alan her kurum temsilcisi tarafından aşağıda belirtilen konu başlıkları ve puan değerleri üzerinden ayrı ayrı değerlendirilecektir. Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu üyelerince ayrı ayrı takdir edilen değerlendirme puanlarının aritmetik ortalaması alınarak her adayın Temsil Yeteneği Sınav Puanı belirlenecektir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanır.
ç) Temsil Yeteneği Sınavının baraj puanı 70’tir.
d) Temsil Yeteneği Sınavından sonra başvuru şartlarını taşımadığı tespit edilen adayların sınav sonuçları geçersiz sayılacaktır.
e) Adaylar, bilimsel çalışmalarını, yayımlanmış eserlerini ve enstrümanlarını Temsil Yeteneği Sınavına gelirken yanlarında getirebilir. f) Temsil Yeteneği Sınav konuları ve puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:
Temsil Yeteneği Sınavı Konuları | ||
Bölüm | Konu | Puan |
I | Türkçe, Türk Edebiyatı, Türk ve Dünya Edebiyatı Klasik Eserleri, İnsanlığın Ortak Mirası Olan Kültürel Mirasımız, Türk Kültürü (Sanat, Mimari, Şehir, Müzik, Spor, Yemek, Oyun, Aile ve Bayramlar) | 20 Puan |
II | Genel Türk Tarihi; T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük; Türkiye Coğrafyası; Türk Devletleri ve Toplulukları; Türklerin Bilim, Sanat ve Medeniyete Katkıları; Türk Düşünce Tarihi ve Devlet Felsefesi | 20 Puan |
III | Genel Kültür, Başvurulan Ülkeler Hakkında Bilgi, Yurt Dışı Eğitim Faaliyetleri | 20 Puan |
IV | Öz Güveni, İkna Kabiliyeti, Bir Konuyu Kavrayıp Özetleme, İfade Yeteneği ve Muhakeme Gücü | 20 Puan |
V | Liyakati, Temsil Kabiliyeti, Davranış ve Tepkilerinin Göreve Uygunluğu | 20 Puan |
Toplam | 100 Puan |
Sınav Sonuçlarının Duyurulması
Mesleki Yeterlilik Yazılı ve Sözlü Sınavları ile Temsil Yeteneği Sınavı sonuçları https://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir.
Yurt Dışı Aylığı
Yurt dışında görevlendirilen öğretmenlerin yurt dışı aylığı 05.06.2003 tarihli ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 12’nci maddesi çerçevesinde, aynı Kararın eki Yurtdışı Aylık Ödemeleri Cetvelinde belirtilen tutarda Dışişleri Bakanlığı tarafından ödenir.
MEB Yurtdışı Öğretmenlik Maaşları
Ülkeler | Para Birimi | Öğretmen ve Din Görevlisi |
A.B.D. | ABD Doları | 2.155 |
Afganistan | ABD Doları | 1.925 |
Almanya (Berlin) | Euro | 1.995 |
Almanya (Berlin Dışı) | Euro | 1.975 |
Arjantin | ABD Doları | 1.980 |
Arnavutluk | Euro | 1.495 |
Avustralya | Avustralya Doları | 3.225 |
Avusturya | Euro | 2.105 |
Azerbaycan | ABD Doları | 1.925 |
Bahreyn | ABD Doları | 1.800 |
Bangladeş Halk Cum. | ABD Doları | 1.930 |
Belçika | Euro | 1.995 |
Beyaz Rusya | Euro | 1.495 |
Bosna Hersek | Euro | 1.570 |
Bulgaristan | Euro | 1.570 |
Cezayir | Euro | 1.600 |
Cibuti | ABD Doları | 1.950 |
Çek Cumhuriyeti | Euro | 1.600 |
Çin H.C. (Hong Kong) | ABD Doları | 2.160 |
Çin H.C. (Diğer) | ABD Doları | 1.980 |
Danimarka | Danimarka Kronu | 15.100 |
Endonezya | ABD Doları | 1.930 |
Estonya | Euro | 1.495 |
Fas | Euro | 1.430 |
Finlandiya | Euro | 2.015 |
Fransa (Paris) | Euro | 2.105 |
Fransa (Paris Dışı) | Euro | 1.975 |
Gürcistan | ABD Doları | 1.685 |
Hırvatistan | Euro | 1.600 |
Hindistan | ABD Doları | 1.685 |
Hollanda | Euro | 1.995 |
Irak | ABD Doları | 1.980 |
İngiltere | İngiliz Sterlini | 1.620 |
İran | Euro | 1.495 |
İrlanda | Euro | 2.015 |
İspanya | Euro | 1.995 |
İsrail | ABD Doları | 1.950 |
İsveç | İsveç Kronu | 18.160 |
İsviçre | İsviçre Frangı | 3.600 |
İtalya | Euro | 1.995 |
Japonya | Japon Yeni | 325.000 |
K.K.T.C. | Euro | 1.070 |
Kanada | Kanada Doları | 2.690 |
Karadağ | Euro | 1.600 |
Katar | ABD Doları | 2.250 |
Kazakistan | ABD Doları | 1.925 |
Kırgızistan | ABD Doları | 1.685 |
Kolombiya | ABD Doları | 1.950 |
Kosova | Euro | 1.600 |
Kuveyt | Kuveyt Dinarı | 660 |
Letonya | Euro | 1.495 |
Libya | Euro | 1.495 |
Litvanya | Euro | 1.495 |
Lübnan | ABD Doları | 1.950 |
Lüksemburg | Euro | 1.995 |
Macaristan | Euro | 1.600 |
Makedonya | Euro | 1.570 |
Meksika | ABD Doları | 1.950 |
Mısır | Euro | 1.495 |
Moğolistan | ABD Doları | 1.685 |
Moldova | Euro | 1.495 |
Norveç | Norveç Kronu | 18.200 |
Özbekistan | ABD Doları | 1.685 |
Pakistan | ABD Doları | 1.925 |
Polonya | Euro | 1.600 |
Portekiz | Euro | 1.995 |
Romanya | Euro | 1.570 |
Rusya Federasyonu | ABD Doları | 2.160 |
Sırbistan | Euro | 1.600 |
Slovakya | Euro | 1.600 |
Slovenya | Euro | 1.600 |
Sudan | ABD Doları | 1.950 |
Suriye | Euro | 1.430 |
Suudi Arabistan | Suudi Ar. Riyali | 7.450 |
Tacikistan | ABD Doları | 1.685 |
Tanzanya | ABD Doları | 1.900 |
Tunus | Euro | 1.430 |
Türkmenistan | ABD Doları | 1.850 |
Ukrayna | Euro | 1.495 |
Ürdün | ABD Doları | 1.950 |
Yemen | ABD Doları | 1.950 |
Yunanistan | Euro | 1.995 |
MEB Yurtdışı Öğretmenlik Sınavı Başvuru Tarihleri
Başvuru ve Ücret Yatırma Tarihleri: 16-27 Aralık 2024
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınav Giriş Belgesi: 31 Ocak 2025
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınav Yeri Tarihi, Saati ve Süresi: 81 İl E- Sınav Merkezleri
9 Şubat 2025 (Pazar) 10.00-14.00 75 dakika
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Soruları ve Cevap Anahtarının Yayımlanması: 11 Şubat 2025 Millî Eğitim Bakanlığı
Mesleki Yeterlilik Yazılı Sınavı Sonuçlarının İlanı: 10 Mart 2025
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı Yeri ve Tarihi: Ankara 7-11 Nisan 2025
Yurt Dışında Öğretmenlik Başvuru Kılavuzu İçin Tıklayın.
Ek-1 İçin Tıklayın.
Ek-2 İçin Tıklayın.
benimkocum.net olarak, sunulan burs fırsatını değerlendirmenizi öneririz. Eğitim hayatınıza katkı sağlayacak bu destekten faydalanmak için başvuru sürecini kaçırmayın. Güncel burs fırsatları ve başvuru süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeye devam edin!
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.