Sürekli Merak Edilen Konu: Akademisyen Nasıl Olunur?

Bazı üniversite öğrencileri, akademisyen olmanın hayalini kurarlar. Hayatı boyunca öğrendiklerini başkalarına aktarmak isteyen kişiler için ideal bir meslek olduğunu söyleyebiliriz. Peki, akademisyenlik nedir? Nasıl akademisyen olunabilir veya bunun için hangi şartlar gereklidir? Bu sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
I
Akademisyenlik Nedir? Nasıl Olunur?
Akademisyen kelimesi, genel olarak yüksek öğrenim kurumlarında yani üniversitelerde öğretim, araştırmalar yapmak ve özgün çalışmalarla kendi alanlarında katkıda bulunmak için görev yapan kişileri ifade eder. Bu meslek dalı, hayat boyu öğrenmeyi ve öğretmeyi, özgün fikirler üretmeyi gerektirir. Çalışma temposu oldukça yoğundur ve her alanda, tıptan matematiğe, psikolojiden edebiyata, tarihten doğa bilimlerine vb. alanlarda akademisyenlik yapılabilir. Akademisyenler genellikle devlet bünyesinde çalışırlar, ancak tayin durumu vs. yoktur ve başka üniversitelere geçmek istediklerinde açılan kadrolara tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir.

Akademisyen olabilmek için ilk adım yüksek lisans yapmak! Bunun için, lisans derecesine sahip olmak ve iyi bir not ortalamasına sahip olmak gerekiyor. Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları en az 3,00 ister. Ayrıca, ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almak gerekiyor. Yüksek lisans eğitimi genellikle 2 yıl sürer.
Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora eğitimine devam etmek gerekiyor. Akademisyen olmanın en önemli aşaması budur. Başvuru şartları yüksek lisansla benzerdir. Doktora eğitimi en az 4 yıl sürer ve ders dönemi ve tez dönemi olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Bu aşama, akademik anlamda daha verimli araştırmalar yapmanızı ve bilimsel yorum ve analiz yeteneğinizi en üst seviyeye çıkarmanızı sağlar. Yurt dışındaki yüksek lisans ve doktora şartları değişebilir. MEB’in YLSY Bursu adlı burs programı sayesinde yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapma imkanı da bulunmaktadır. Doktora eğitimini tamamladıktan sonra, akademik kariyerinizi sürdürmek ve doçent, profesör gibi unvanlar kazanmak için çalışmalarınıza devam etmeniz gerekiyor.
I
Akademik Kadrolar
Uzmanlık: Üniversitelerin çeşitli birimlerinde uzmanlık gerektiren bölümlerinde görevli kişilerdir. Daha çok laboratuvar ortamında çalışmalar yapılmaktadır.
Araştırma Görevlisi: Araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan kişidir. Aynı zamanda yetkili kişilerce verilen görevleri yerine getirir. Peki araştırma görevlisi tam olarak ne iş yapar? Sınav gözetmenliği yapar, ders verebilir (akademisyenin ders veremediği durumlarda), verilecek eğitimler için içerik oluşturması istenebilir.. Aslında görevleri kurumdan kuruma değişmektedir. Yüksek lisans ya da doktora yaparken üniversitelerin araştırma görevlisi kadrosunda yer alabilirsiniz. Araştırma görevlisi olmak için gerekli koşullar ise şunlardır: okuduğunuz alanla ilgili bilgi ve birikim sahibi olmak, ALES puanı en az 70 ve yabancı dil puanınızın en az 50 olması gerekmektedir.
Doktora Öğretim Üyesi: Bu kadroda yer almak için doktora eğitiminizi tamamladıktan sonra bitirme tezi ve çalıştığınız alanla ilgili bir yayın yapmanız gerekmektedir. Yardımcı doçentlik kaldırılmıştır. Yardımcı doçentlik kadrosu yerine açılan kadro doktora öğretim üyesidir.
Doçentlik: Doktora öğretim üyesi olduktan sonra araştırmalar yapıp, makaleler yazıp ve derslere girmeniz gerekmektedir. Yaptığınız tüm bu çalışmalar sizlere belli bir puan kazandırmaktadır. Yeterli puana eriştiğinizde bu çalışmalarınızı bir dosya şeklinde üniversite rektörlüğüne göndermeniz gerekir. Doçentlik Komisyonu tarafından incelenen dosya uygunsa mülakata çağrılırsınız. Mülakatta başarılı olduktan sonra YÖK tarafından doçentlik kadrosu açılması durumunda başvurunuzu yapabilirsiniz.
Profesörlük: Doçent iken yaptığınız faaliyetlerden puan toplanır. Yeterli puana eriştikten sonra dosyanızı rektörlüğe göndermeniz gerekmektedir. Bu aşamada mülakat bulunmamaktadır. YÖK tarafından profesörlük kadrosu açılması durumunda başvurunuzu yapabilirsiniz.
Öğretim Görevlisi: Üniversitelerin Meslek Yüksek Okullarında ders veren kişilerdir. Bu kadroda yer almak için en az yüksek lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda ALES puanınızın en az 70 , yabancı dil puanınızın ise en az 50 olması gerekmektedir.
Öğretim Elemanları: Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, doçent, profesör, uzmanlık kadrolarının tümüne verilen terimdir.
Öğretim Üyesi: Doktorasını tamamlamış akademisyenlerden oluşur. Doçent, profesör kadrosunda yer alan kişilere denir.
I
Akademik Personel Kadro İlanları Ne Zaman Açılır?
Yüksek lisans ve doktora başvuruları güz ve bahar dönemi olmak üzere iki defa açılmaktadır. Diğer kadrolar için ise başvurular genelde aralık ayında artış göstermekle birlikte net bir tarih bulunmamaktadır. İlanları sık sık ilgili sitelerden takip etmek gerekmektedir. Örneğin mayıs ayında kurulan bir üniversite için başvurular temmuz ayı gibi açılabilir.
Kaynak: blog.microfon.co
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇