Bir Esere Hakim Olmak İstiyorsanız Kesin Bilmeniz Gereken “Metin Türleri” Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Türk Edebiyatı’nda birçok farklı metin türü bulunmaktadır ve her biri kendi özellikleriyle ayrılmaktadır. Bu metin türlerinin içinde ünlü yazarların eserleri de yer alır ve genellikle belirli bir metin türü üzerine kuruludur.
Bir eserin hangi metin türüne ait olduğunu bilmek, hem o eser hem de yazarı hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca metin türlerini iyi bildiğinizde, okumaktan keyif aldığınız eserleri daha kolay seçebilirsiniz.
I
Metin türleri nelerdir?
- Roman
- Hikaye
- Masal
- Makale
- Deneme
- Fıkra
- Eleştiri
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 farklı metin türü vardır ve her birinin kendine özgü özellikleri ve kuralları vardır. Bu sayede, bir romanı okuduğunuzda, onun nasıl yazıldığını kolayca anlayabilirsiniz.
I
En çok tercih edilenlerden: Roman
Romanlar, oldukça geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden bir metin türüdür. Akıcı ve bağlantılı cümlelerle yazılan bir roman bulduğunuzda, okumaya doyamayacağınız bir deneyim yaşarsınız. Roman, diğer metin türleri arasında en popüler olanıdır ve daha çok gerçek hayattan esinlenerek yazılır. Konusu çevresinde gelişen herhangi bir olay, bir romanın ana temasını oluşturabilir.
Romanlar, detaycılıklarıyla bilinirler. Yani, ele alınan konu en ince ayrıntısına kadar anlatılır. Olay örgüsüne de önem verilir ve ana olayın dışındaki olayların sonunda ana olayda birleşmesi, romanlarda sıkça kullanılan bir tekniktir. Roman, kişi etrafında gelişen olayları konu ettiği için, genellikle birçok karaktere sahiptir.
I
Daha kısa, daha net: Hikaye
Romanlar oldukça uzun konuları ele aldığından, okuması da oldukça zaman alabilir. Ancak, daha kısa metinler okumak istiyorsanız hikaye türüne yönelebilirsiniz. Hikayeler, genellikle tek bir olaya odaklanır ve kısa, net bir anlatımı tercih ederler. Olayın etrafında başka küçük olaylar yer almaz, olaya ve konuya yoğunlaşırlar.
Hikayeleri romanlardan ayıran bir diğer özellik de karakterlerdir. Romanlarda birçok karakter yer alırken, hikayelerde karakter sayısı oldukça sınırlıdır. Hikayelerde karakterler daha az ve öz anlatılır, fazla karaktere yer verilmez.
I
Hayal gücünün sınırlarını zorlamak gerekirse: Masal
Masal türü, yazarın tamamen hayal gücüne dayalı olarak yarattığı konuları içerir. Masallarda anlatılan karakterler ve olaylar gerçek hayatta bulunmaz, tamamen yazarın hayal ürünüdür. Bu nedenle masallar, gerçekliği yansıtmaz ve okuyucuya kendini hayal dünyasında bulma fırsatı verir. Masallar, tarih ve konum belirtmedikleri için herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde geçebilir.
Masallardaki karakterler, normal insanlardan oldukça farklıdır. Örneğin uçabilir, gözlerinden alev çıkartabilir ve birçok fantastik özelliğe sahip olabilirler. Masalların konuları, genellikle birbirine benzer. Çoğu masalda iyiler kazanırken kötüler kaybeder.
I
Her şey fazlasıyla net: Makale
Eğer gerçekçi ve doğruluğu kanıtlanmış bir metin türü arıyorsanız, makale tam size göre. Makaleler, belirli bir konuda açık ve net bir şekilde bilgi sunmak, yorumlamak veya desteklemek için yazılır. Bu nedenle, makaleler oldukça net ve anlaşılır bir yazım stiline sahiptir ve gerçek dışı iddialara yer vermezler.
Makaleler, herhangi bir konuda yazılabilirler. Örneğin, bir jant kapağı hakkında bile makale yazılabilir, önemli olan konunun doğru ve net bir şekilde ele alınmasıdır. Makaleler, genellikle gazete ve dergi gibi yayın organlarında yayınlanırlar.
I
Zor kurallara ihtiyacınız yok: Deneme
Eğer daha rahat ve kısıtlamalardan uzak bir yazı türü arıyorsanız, deneme sizin için ideal bir seçim olabilir. Deneme, belirli bir kurala veya sonuca ulaşmak zorunda olmadan herhangi bir konuda yazarın görüşlerini serbestçe ifade ettiği bir yazı türüdür. Deneme türünün en belirgin özelliklerinden biri, yazarın kendisiyle konuşmasıdır. Bu nedenle, denemelerde yazarın kendisiyle çeliştiği sıklıkla görülebilir.
Denemelerin bir diğer öne çıkan özelliği ise, samimi bir dil kullanmalarıdır. Makaleler genellikle kurallarla dolu ve resmi bir dil kullanırken, denemeler samimi bir dille yazılır. Denemelerde anlatılan konunun kanıtlanması gerekmez, yazar tamamen özgürdür.
I
Sizinle sohbet ediyormuş gibi: Fıkra
Fıkralar, oldukça samimi ve rahat bir anlatım türüdür. Fıkraları yazan yazar, yaşadığı olayları veya olayları okuyuculara samimi bir dille aktarır. Bu tür, kendine özgü bir anlatım tarzına sahiptir ve denemeler gibi herhangi bir ispat gerektirmez. Fıkralar, genellikle gazetelerin belirli köşelerinde veya dergilerde yayınlanır.
Fıkraların en öne çıkan özelliği, okuyucuyla adeta sohbet eder gibi yazılmış olmasıdır. Okurken olayın içindeymiş gibi hissedebilir ve hayal edebilirsiniz.
I
Objektif olmak gerekirse: Eleştiri
Şimdi ele alacağımız metin türü, belki de en önemli metin türlerinden biri olan eleştirilerdir. Eleştiriler oldukça disiplinli ve dikkatli bir şekilde hazırlanması gereken bir türdür. Daha önce yazılmış bir eserin iyi veya kötü yönlerini ince detaylarıyla ele alarak değerlendirme yapmak olarak tanımlanabilir. Örneğin, XX eserini yazan X yazarı hakkında bir eleştiri yazmak isteyebilirsiniz. Eleştirinizi hazırlarken, tarafsız ve objektif olmanız son derece önemlidir. Bu şekilde eserin iyi veya kötü yönleri daha iyi belirlenebilir.
Eleştiriler, önceden yazılmış bir içerik hakkında doğru veya yanlış olan kısımları yazarına bildirmek için yazılır. Tamamen objektif bir gözlemci olarak, eseri yorumlamak ve hatalı bulduğunuz kısımları ele almak için yazılan bir türdür.
Edebiyatımızda yaygın olarak kullanılan yedi farklı metin türü bulunmaktadır. Bazıları belli kurallara dayanırken, bazıları daha özgür ve samimi bir anlatım şekline sahiptir. Bu metin türlerini bilmek, okuduğunuz eserlerin türlerini daha kolay anlamanıza yardımcı olur.
Kaynak: webtekno.com
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.