Meslek Tanıtımı

Öğretim Üyesi Nedir, Nasıl Olunur, Maaşı Ne Kadar?

Öğretim üyesi, üniversitelerde kadrolu olarak çalışan akademik nitelikte personeldir. Öğretim üyeleri, öğrencilerin yetiştirilmesi veya akademik çalışmalarda yer almak gibi çeşitli görevlere sahip durumdadırlar. Öğretim üyesi olmak için dört yıllık bir lisans derecesine sahip olmak ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonucu gereklidir. Eğitim dili İngilizce olan programlar için İngilizce Yeterlilik Sonuç belgesi de gereklidir.

I

Öğretim Üyesi Nedir?

Öğretim üyesi, üniversitelerde kadrolu olarak çalışan, doçent veya profesör gibi unvanlara sahip akademik nitelikte personeldir. Öğretim üyeleri, YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) tarafından denetimi gerçekleştirilen üniversite, yüksekokul veya enstitü gibi çeşitli kurumlarda görev alabilmektedirler. Öğretim üyeleri uzmanlaştıkları alanlarda ders anlatımları yaparlar. Öğretim üyeleri; öğrencilerin yetiştirilmesi veya akademik çalışmalarda yer almak gibi çeşitlilik gösteren görevlere sahip durumdadırlar.

Öğretim üyesi olmak için dört yıllık bir lisans derecesine sahip olmak, ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonucu gereklidir (ALES EA, SAY ya da SÖZ ilgili puan türünden 55 veya muadili puan) ve eğitim dili İngilizce olan programlar için İngilizce Yeterlilik Sonuç belgesi (Başvuru için minimum puan: Yabancı Dil Sınavı (YDS): 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65, YÖKDİL: 65) gereklidir.

I

Öğretim Üyesi Nasıl Olunur, ne iş yapar?

Öğretim üyesi olmak için belirli eğitimlerin tamamlanmalıdır. Öncelikle, dört yıllık bir lisans programından mezun olmak ve daha sonra, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) katılıp başvurulacak alanın baraj puanını geçmek gerekir. Eğitim dili İngilizce olan programlar için ise İngilizce Yeterlilik Sonuç belgesine ihtiyaç vardır (Başvuru için minimum puan: Yabancı Dil Sınavı (YDS): 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65, YÖKDİL: 65). Kişi kendi alanındaki uzmanlığını tamamladıktan sonra üniversiteler tarafından açılan kontenjanlara başvuruda bulunur. Gerekli alanların başarıyla tamamlanmasının ardından öğretim üyesi olarak işe başlayabilir. Üniversitelerdeki profesör ve doçent gibi unvanların alınması için de makaleler yazılması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Girişimcilik Bölümü Hakkında Bilgi

Öğretim üyeliği süreci elbette burada bitmiyor. Öğretim üyeleri; öğrenci yetiştirmek ya da akademik çalışmalar yapmak gibi farklı görevleri vardır. Genellikle üniversitelerin alanlarıyla ilgili kollarında faaliyet gösteren öğretim üyelerinin yerine getirmesi gereken sorumluluklar şöyle sıralanabilir; Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesi sürecinde çalışmak, İnteraktif bir ortam sağlama ve öğrenmeyi kolay hale getirme, Alanı ile ilgili akademik faaliyetlerde bulunma, Tez, proje ve sanatta yeterlik gibi farklı süreçlere danışmanlık yapma, Sempozyum, kongre ve panellere katılmak, Hakemli dergiler için araştırmalar yapmak gibi görevlerde bulunurlar.

I

Öğretim Üyelerinin Maaşları Ne Kadardır?

Öğretim üyelerinin maaşları, unvanlarına, deneyimlerine ve çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. Öğretim üyeleri olarak çalışma hayatı içinde bulunan kişilerin farklı düzeylerde maaş oranlarının varlığı söz konusudur. 2023 zammıyla birlikte Öğretim Görevlisi maaşı yaklaşık olarak 13.916TL’den 18.820 TL değerine kadar yükseldi.

Kaynak: akademik personel

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.