Üniversite

İşe Yarar Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır: 10 Adım

Kariyerinde bir sonraki adımı atmayı düşündüğünde, özgeçmişin konusu muhtemelen aklına gelecektir. Son güncelleme tarihi, mevcut işindeki becerilerin yeni işine nasıl aktarılacağı, diğer adaylardan seni farklı kılan özelliklerin neler olduğu ve bu revizyon sürecinin ne kadar süreceği gibi sorular zihninizi meşgul edebilir.

Ancak endişelenmeyin! 10 basit özgeçmiş hazırlama kuralı ile başarınızı sağlayabilirsiniz:

I

Özgeçmişini hazırlarken onu okuyacak kişiyi gözünde canlandır.

Özgeçmişini hazırlarken, unutmamalısın ki özgeçmişini okuyacak kişi bir insan ve amacı sadece seni işe almaktan öte, işini kolaylaştırmak. İşe alım yöneticisini heyecanlandıracak ve senin mükemmel bir aday olduğunu düşündürecek şekilde özgeçmişini yazman gerekiyor. Bu nedenle, özgeçmişinde işe alım yöneticisinin aradığı nitelikleri vurgulamalı, kendini tanıtmalı ve öne çıkan özellikleri vurgulamalısın. Ayrıca, özgeçmişinde kişisel bilgilerini de paylaşarak, işe alım yöneticisinin seni daha yakından tanımasını sağlayabilirsin.

Son olarak, özgeçmişinde kendine güvenli bir imaj çizerek işe alım yöneticisine sana fırsat vermesi için kendisini ikna etmesini sağlayabilirsin. Özgeçmişini yazarken bu noktaları göz önünde bulundurarak işe alım yöneticisinin işini kolaylaştıracak ve seni ekibine almak için istekli olmasını sağlayacak bir özgeçmiş hazırlayabilirsin.

I

Tek bir sayfa kullanın

Önemli bir nokta! İşe alım yöneticileri genellikle özgeçmişlere sadece altı saniye göz atıyorlar, bu yüzden özgeçmişinin ilk sayfası çok önemli. Eğer yöneticilik veya ortaklık gibi yüksek pozisyonlar için başvurmuyorsan, tek sayfalık bir özgeçmiş yeterli olabilir ve bu genellikle en iyi uygulama olarak kabul edilir.

Unutma, özgeçmiş yazma amacın her şeyi sergilemek değil, sadece başvurduğun pozisyon için gerekli becerileri, deneyimi ve alt yapıyı göstermektir.

I

İmla hatalarından kaçın

Başka bir önemli husus da var! Çünkü küçük bir yazım ya da dilbilgisi hatası yaparsan, bazı yöneticiler özgeçmişini dikkate almazlar. Bu nedenle, özgeçmişini birkaç kez okumakla kalmayıp bir arkadaşının da kontrol etmesini sağlamak zorundasın.

I

Network’ünden bahset.

Eğer daha önce aldığın terfi veya üstlendiğin sorumluluklar varsa, bunları özgeçmişinde belirtmekten çekinme. Özellikle şirketin CEO’suyla veya önemli bir müşteriyle çalıştıysan, isimlerini belirtmek faydalı olabilir. Bu, bu önemli kişileri yönetebildiğini ve onlarla başarılı bir şekilde çalışabildiğini göstermenin bir yoludur. Ancak, abartıdan kaçınmak ve gerçekleri dürüst bir şekilde sunmak önemlidir.

I

Referans

Özgeçmişinde referanslarını paylaşırken, isim ve iletişim bilgilerini açıkça belirtmek yerine, “talep üzerine referans bilgileri paylaşılacaktır” gibi ifadeler kullanarak değerli alanlarını boş bırakmayı tercih etmelisin. Başvuru sürecinde referanslarının iletişim bilgileri gerektiğinde seninle iletişime geçeceklerdir, bu yüzden önceden bilgi vermek gerekli değildir.

I

Başvurduğun belirli bir pozisyonu, mesleği düşün

İş için mükemmel bir aday olmanı sağlayacak ipuçlarından biri de iş tanımını inceleyip önemli anahtar kelimeleri not etmektir. Bu kelimeleri özgeçmişinde kullanarak seni işe en uygun aday olarak göstermen mümkün olabilir.

I

 Birinci tekil şahıs kullanımından kaçın.

Özgeçmişinde “ben” veya “benim” gibi kişisel ifadeler kullanmaktan kaçınmalısın. Örneğin, bir görevi anlatırken “yaptım” yerine “yapıldı” gibi nesnel bir dil kullanmak, yöneticilerin seni daha profesyonel bir aday olarak görmesine yardımcı olabilir.

I

Mantıksal bir yapıda biçimlendir.

Özgeçmişini düzgün bir şekilde adlandırmaktan daha önemli olan bir şey var: mantıklı bir şekilde düzenlemek. Bu düzenlemeyi yaparken, kariyer hedeflerin ve gelecekteki kariyer basamaklarını göz önünde bulundurman gerekiyor. Düzenleme yöntemi kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak şu adımlar izlenebilir:

  • Önyazı
  • Kişisel Bilgiler
  • Daha Önceki İş Tecrübeleriniz
  • Eğitim Durumunuz, Okuduğunuz Okullar
  • Beceriler Ve Sertifikalar
  • Üye Olduğunuz Sivil Toplum Kuruluşları(Varsa)
  • Hobi
  • Referanslar

I

Oluşturduğun dosyana doğru bir isim verdiğinden emin ol.

Özgeçmiş dosyanı doğru bir şekilde adlandırmak çok önemlidir. Rastgele veya genel isimlerle kaydetmek yerine, dosyayı İsim_Soyisim_CV gibi anlamlı bir isimle kaydetmeye özen gösterin. Böylece, yöneticilerin hangi dosyayı tıklaması gerektiğini daha kolay bir şekilde anlayacaklarından emin olabilirsiniz. Ayrıca, yöneticilerin her gün tonlarca özgeçmiş dosyası aldıklarını unutmayın.

I

Özgeçmişini PDF formatında gönder.

Özgeçmişini PDF formatında kaydetmek, görüntünün sabitlenmesini sağlar ve işe alım yöneticilerinin seninle aynı formatta görmelerine olanak tanır. Başka bir formatta gönderirsen, stiller, biçimler ve fontlar gibi özelliklerin onların bilgisayarlarında senin özgeçmişinden farklı görünme olasılığı yüksektir.

Kaynak: toptalent.co

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yeni Bir Dünyaya Kapı Aralayın: Uluslararası Bir Üniversiteye Giriş Yolları

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.