Saç Dökülmesi Sebepleri Ve Çözümleri
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar. Saç dökülmesi saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir.
I
Saç Dökülmesi Nedir?
Günlük 50-150 adet saç dökülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bu sayı yaş ile mevsime göre değişiklik gösterse de bunun üzerindeki dökülmeler patolojik olarak kabul edilmektedir. Saçların yaşam döngüsü 3 evreden oluşmaktadır bunlar, Anajen dönem; saçın canlı olduğu ve büyüdüğü dönemdir saçların ortalama %85’i anajen dönemdedir ve bu dönem 2-7 yıl arası sürer. Katajen dönem; saçın büyümesinin durduğu dönemdir, saçların ortalama %1-2’lik kısmı geçiş dönemi dediğimiz katajen dönemdedir ve birkaç hafta sürer. Telojen dönem; %13-14 lük kısmı ise telojen dediğimiz saçın döküldüğü dönemdir bu dönem yaklaşık 3 ay sürer. Telojen faz sonrası saç doğal olarak dökülerek yerine yeni saç çıkar ve Anagen faz tekrar başlamış olur.
I
Saç dökülmesi sebepleri nelerdir?
Erkeklerde saç dökülmesi ergenlik sonrası ortaya çıkmaya başlar. Erkek genetiği saç dökülmesine daha müsait olduğu için ilerleyen yaşlarda kellik sorunu meydana gelebiliyor. Kadınlarda saç dökülmesi daha nadir olmakla birlikte bireysel gen farklılıklarından kaynaklanabilir. bununla birlikte saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
- Genetik Faktörler; Androgenetik alopesi olarak bilinen kadın tipi ve erkek tipi dökülmeler, özellikle saçlı derinin tepe bölgesinde ve ön çizgisinde lokal açılmalarla kendini gösteren dökülme şeklidir. Genetik faktörlere bağlı olarak gelişir, başlangıç yaşı ve ilerleyişi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
- Deri Problemleri; Sedef, egzama, liken, mantar gibi deri hastalıkları da saç dökülmesine sebep olur. Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabilir ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı kellik oluşabilir.
- Beslenme Alışkanlığı; Saç folikülü canlı bir organdır. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, saçı etkileyip dökebilir.
- Hormonal Problemler; Özellikle kadınlarda regl düzensizlikleri, tüylenme, aşırı kilo alımı ile birlikte görülen saç dökülmesinin sebebi hormonaldir.
- Bazı Hastalıklar ve Kullanılan İlaçlar; Örneğin, tiroid hastalıkları, diyabet ve böbrek üstü bezleri hastalıkları gibi sağlık sorunları, doğum kontrol hapları, zayıflama hapları ve hormon takviyeleri de saç dökülmesine yol açabilir. Kan sulandırıcılar, artrit ve gut ilaçları, depresyon ilaçları ve kalp hastalıkları ile yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
- Doğum; Özellikle doğum sonrasında gözlenen saç dökülmeleri, hamilelik hormonunun yerini tekrar östrojen hormonuna bırakmasıyla gerçekleşiyor.
- Stres Ve Depresyon; Stres, saç dökülmesini tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. Psikozlar, anksiyete, depresyon ve bunların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçlar saç dökülmesini tetikler.
- Kozmetik Faktörler; Kozmetik alışkanlıkların her geçen gün artışı ile birlikte saç dökülmesi oranı da artmaktadır. Aşırı ısıya uğrayan fön işlemleri saçın nem kaybına ve dolayısıyla da saç kaybına neden olur. Saçı sıkı bağlamak, saç rengini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal boyalar, düzleştirici yöntemler saçın kimyasal yapısına zarar vererek saç dökülmesini tetiklemektedir.
- Vitamin Mineral Eksikliği Nedeniyle Saç Dökülmesi; Saçın beslenmesi için vitamin ve mineral gereksinimi hayati önem taşımaktadır. Beslenme problemi olmasa dahi bu eksiklik baş gösterebilmektedir. Eğer kişide D vitamini, B12, folik asit, çinko, biotin, demir ve mağnezyum gibi vitamin ve mineraller düşük ise saç beslenemez ve zamanla dökülmeye başlar. Vücutta demir düşüklüğü yokken, yapılan demir takviyesi saç dökülmesini azaltmaktadır. Ancak eksiğin tespiti ve takviyesi için muhakkak bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.
I
Saç dökülmesi tedavisi
Saç dökülmesi tedavisi saç dökülmesinin sebebine, saçın özelliklerine, dökülme tipine göre farklılık gösterir . Dermatoloji uzmanı tarafından hastanın ihtiyacına yönelik tedavi protokolleri uygulanır. Tiroit ya da farklı bir hastalığa bağlı oluşan saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenir. İhtiyaç duyulduğu taktirde bu tedavilere ek olarak saç köklerini güçlendirecek mezoterapi, PRP ve Kök Hücre tedavisi uygulanabilir. Beslenme kaynaklı vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkmış saç dökülmelerinde ise, protein ve vitaminlerden zengin bir beslenme düzenine geçilir. Süt ürünleri, balık ve tavuk gibi protein ağırlıklı besinleri tüketmek ve A, C ve D gibi vitaminleri doğal yollarla alacağınız besinlerini günlük beslenme programınıza ekleyerek saçlarınızı güçlendirebilirsiniz bunu için bir diyetisyenden yardım alınabilir. Saç dökülmesine iyi gelen birçok doğal yöntemde bulunmaktadır. Örneğin, badem yağı saç maskelerinde kullanıldığında saçın kaybetmiş olduğu gücü tekrar kazandırır. Ayrıca içerisinde bulunan E vitamini ile saçları dipten uca besler bu sayede saç dökülmesine iyi gelir. Biberiye yağı saç dökülmesine karşı faydalı olabilir. Biberiye yağı ve biberiye suyu, saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır. Böylece saçların hızlı uzamasını sağlar. İçerdikleri vitamin ve antioksidanlar sayesinde saç köklerini besler ve saç dökülmelerinin önüne geçer.
Kaynak: dr.fulya tezel Uzm.Dr. Eda Tiftikçi
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.