Üniversite Öğrencileri İçin İş ve Staj Başvurusu Taktikleri
Eskiden üniversite diploması iyi bir iş garantisi sunardı, fakat günümüzde sadece bu yeterli değil. Şimdi, zorunlu staj sürecini tamamlamak ve hangi alanda kendini geliştirmek istediğine karar vermek de önemli hale geldi. Stajınızı en doğru ve verimli şekilde nasıl yapmanız gerektiğini sizin için derledik.
I
Niteliklerinizi Düşünün
Staj başvurusu yapmadan önce bir hataya düşebileceğimizi belirtmek istiyorum. Öğrenciler, şanslarını arttırmak için tüm staj ilanlarına başvuru yapma hatasına düşebilirler. Bunun yerine, öncelikle kendi becerilerini ve deneyimlerini değerlendirmelisiniz ve daha dar bir alanda başvuru yapmalısınız.
Yaz stajı, zorunlu staj, gönüllü staj veya lise staj başvurusu yaparken, şunları düşünmeniz faydalı olacaktır:
- Derecenizi ve başvuru yaptığınız iş yerindeki kariyer olanaklarını iyi analiz edin.
- Deneyimlerinizi düşünün ve iş yerinde sizi hangi roller için hazırlayabileceğini araştırın.
- Hangi alanlarda aktarılabilir becerilere sahip olduğunuzu belirleyin ve staj sırasında hangi becerileri kazanabileceğinizi araştırın.
- İlgi alanlarınızı keşfedin ve başvurduğunuz firmada ilgi alanlarınıza yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığını öğrenin.
- Eğer deneyiminiz yoksa, küçük iş yerlerinde başlayarak tecrübe kazanmaya başlayabilirsiniz.
I
Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Kaynaklar
Stajın hangi sınıfta başladığı öğrencilerin eğitim durumuna bağlıdır. Anadolu mesleki ve teknik liselerinde zorunlu staj programı (meslek liseleri arasında değişkenlik gösterebilir) dördüncü sınıfta yapılırken, üniversitelerde dördüncü sınıfta staj yapılır. Meslek yüksekokullarında ise staj ikinci yılda gerçekleştirilir yada kişinin tercihine bırakılır. Staj yapmadan önce, nereye bakacağını ve somut bir fikir edinmek için hangi kaynakları kullanacağını bilmelisin.
Bu nedenle yapabileceğin şeyler:
- Staj ve iş ilan sayfalarına göz atarak ilgilendiğin alanlardaki staj ve iş başlıklarını incelemek,
- Üniversitenin kariyer kaynaklarını kullanarak staj fırsatları hakkında bilgi edinmek,
- Eğer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyorsan öğretmenlerinin yönlendirdiği yerleri incelemek,
- İlgilendiğin bir firma stajyer aramasa bile onlarla irtibata geçip kendini tanıtmak ve uygun bir pozisyon açıldığında seninle iletişime geçmelerini sağlamak.
I
Başvuru İçin CV(Özgeçmiş)
Özgeçmiş (CV), bir kişinin eğitim durumunu ve profesyonel geçmişini kısa bir şekilde özetleyen belgelerdir. Bu belgeler genellikle kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, iş deneyimleri, öğrenim bilgileri ve beceriler gibi bilgiler içerir. Oluşturacağınız özgeçmiş ile iş ilanlarına kolayca başvurabilir veya işverenlerle e-posta yoluyla paylaşabilirsiniz.
Özgeçmişinize bir önyazı eklemek her zaman faydalıdır. Bu önyazı, neden o firmada çalışmak istediğinize ve geçmiş iş ve okul tecrübelerinize ilişkin ayrıntılar içerebilir.
Tabii ki, tüm bu materyallerin yanı sıra zorunlu staj belgesini de unutmamanız gerekir.
I
Zorunlu Staj Belgesi Nedir?
Zorunlu staj belgesi, üniversite öğrencilerinin staj yapacakları yer hakkında okullarına sunmak zorunda oldukları bir belgedir. Bu belgeler genellikle üniversitelerin web sitelerinden indirilebilir. Bazı durumlarda ise okullara e-posta göndermek gerekebilir. Bu belge, staj yapılacak firmanın imza ve mührünü taşımalıdır.
I
Staj Yapılabilecek Farklı Alanlar ve Şirketler
Staj yapmak için birçok farklı firma seçeneği mevcuttur; hem yurt içinde hem de yurt dışında. Günümüzde, kurumsal firmaların hemen hepsi stajyerler için pozisyonlar açarlar. Ancak, hangi yerde staj yapacağına karar vermek için önceden bahsettiğimiz seçim sürecinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Kurumsal bir firmaya staj başvurusu yaparken, daha önce yaptığın işleri gösteren bir portfolyo hazırlamak faydalı olabilir. Örneğin, mimarlık stajı için başvuruyorsan, portfolyonun kabul edilme ihtimalini artıracaktır.
Farklı firmaların staj ilanlarını bulmak için düzenli olarak online staj ve iş ilanları sayfalarını takip etmek, başarılı bir sonuç elde etmeni sağlayabilir.
Kaynak: kariyer.net
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.