Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite Tercihlerinde Akla Takılan 5 Soru 5 Cevap:
Üniversite sınavını geride bıraktık. Sonuçların açıklanması için tüm gözler artık ÖSYM’de. Sonuçların açıklanmasıyla da sürecin belki de en önemli ikinci sınavı tercih sınavı başlamış olacak. Daha önceki yazılarımızda ‘Doğru Tercihi Getirecek 5 Altın Kural‘dan bahsetmiştik. Linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda ise tercih listesinde merak ettiğiniz teknik bilgiler hakkında cevaplar bulacaksınız.
1.Bölüm mü Üniversite mi?
Hayalleriniz. Evet yeterli bir cevap değil belki hatta biraz eksik. Tercih listenize yazmadan önce kendi kişilik özellikleri, ilgi, yetenekleriniz doğrultusunda yazmayı düşündüğünüz alanları belirlemelisiniz. Sırf puanınız yettiğinden dolayı istemediğiniz bir bölüme tercih listesinde yer vermemelisiniz. İstediğiniz alan ,meslek ve bölüme karar verdikten sonra üniversitenizi de ona göre belirlemelisiniz.
2.Üniversite tercihlerinde kaç tercih hakkı var?
Üniversite tercihlerinde tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından en fazla 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır. Listenin tamamını yazabileceğiniz gibi tamamını kullanmak zorunda da değilsiniz.( İsterseniz sadece 1 tercih de yapabilirsiniz tamamen sizin keyfinize kalmış bir durum.)
3.Tercih yaparken tercih sırası önemli mi?
Tercih listesinde ne kadar üniversite yazacağınızdan bahsettik. Bunlar arasından da ilk sıralara yazacağınız bölüm ve üniversiteler içerisinden en çok istediğiniz, gelse de koşa koşa gitsem dediğiniz yerler yukarıdan aşağıya doğru listelenmelidir.
4.Tercih yaparken sıralamaya göre mi puana göre mi tercih yapmalıyız?
Başarı sıralamalarında her yıl sınavın kolay ve zorluğuna göre değişimler olabiliyor. Ama puanlarda bu değişim daha fazla olmaktadır. O nedenle ÖSYM sonuç belgenizde bulunan yerleştirme başarı sıranıza bakarak tercih yapmalısınız.
5.Tercih listemde sadece bir alandan mı tercih yapabilirim?
Tercihlerinizde tek bir bir alandan tercih yapma gibi bir zorunluluğunuz yok. Eğer sayısal,eşit ağırlık,sözel ve yabancı dil sınavlarından da puanınız hesaplanmış ise bu bölümlerden de tercih yapabilirsiniz.
+Bonus: Sınav sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanacak olan tercih kılavuzu da iyice incelenmeli tercih yapmayı düşündüğünüz bölüm ve programları belirlerken kılavuzda yer alan Özel Koşullar ve Açıklamalar kısmını dikkatlice okumalısınız.
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.