Üniversite

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? MYP İle Yatay Geçiş Nedir?

Öğrencilerin üniversite hayatlarında kararlarını değiştirmeleri oldukça yaygın bir durumdur ve yatay geçiş bu durumda öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerini kolaylaştıran bir seçenektir. Yatay geçiş, öğrencilerin bir üniversiteden veya yüksekokuldan başka bir üniversiteye veya yüksekokula bölüm veya program değiştirerek geçiş yapmasıdır.

KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ

Kurumlararası yatay geçiş, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar dahilinde ve yükseköğretim kurumlarında sunulan aynı seviyedeki eşdeğer programlar arasında gerçekleştirilir.

ORTALAMA İLE YATAY GEÇİŞ

Öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartı aranır.

Önlisans derecesindeki öğrenciler 2. ve 3. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilirler.

Lisans derecesindeki öğrenciler;  

(4 yıllık eğitim veren) 3. 4. 5. ve 6. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilirler.

(5 yıllık eğitim veren) 3. 4. 5. 6. 7. ve 8. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilirler.

(6 yıllık eğitim veren) 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 10. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilirler.

Açık ve uzaktan öğretimden başvuru yapan öğrenciler  için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalaması üniversite senato kararlarına göre değişmekle beraber genel olarak en az 3.15/4.00 (100’lük sistemi kullanan programlar için en az 80/100) veya üzeri olması şartı aranır.

KURUM İÇİ PROGRAMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ

Öğrenciler kayıtlı oldukları üniversite içinde ilgili diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Semra Enver Yücel Vakfı Depremzede Bursu Başvurusu

Aynı yükseköğretim kurumunda, aynı programlarda birinci öğretimden, ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilir.

Yetenek sınavı ile girilen programlara geçişte, diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma program için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

Vakıf üniversitelerinin bir programında burslu kontenjan dahilinde öğrenim görmekte olan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında burslarından feragat etmiş olurlar.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sının ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yücel Kültür Vakfı Yabancı Dil Bursu Başvurusu

Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir.

Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

Yatay Geçiş Yapan Öğrenciler İçin Burs / Kredi Duyurusu

 Yatay geçiş yapan öğrenciler, yatay geçiş yaptıktan sonra burslarının / kredilerinin kesilmemesi için bir ay içerisinde

https://www.turkiye.gov.tr/kyk-kredi-burs-nakil-basvurusu

adresinden burs / kredi nakil talebinde bulunmaları gerekmektedir. 

Bulunmadıkları taktirde bursları / kredileri kesilir.


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.