Üniversite

Yeni Bir Deneyim İçin Farklı Yurtiçi-Yurtdışı Eğitim Programları

Kariyerinizde avantaj sahibi olabileceğiniz, çeşitli üniversitelerin sağlamış olduğu öğrencilerin kendini geliştirmeye yönelik katılım gösterebilmesi adına var olan öğrenci değişim programlarından sırasıyla Farabi ve Mevlana değişim programları nelerdir? Bu değişim programlarına katılım şartları nelerdir? Erasmus ve Mevlana arasındaki fark nedir? Kısaca bahsedelim.

I

Farabi değişim programı nedir, kriterler neler ?

Farabi Değişim Programı iki yükseköğretim kurumu arasında imzalanan Farabi Değişim
Programı Protokolü ile gerçekleştirilir. Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin kriterleri sağlaması esasında öğrencilerin farklı kültürlerde bulunması, sosyal ilişkilerinin gelişmesi ve farklı akademik ortamda öğrenimine devam etmesi amacıyla öğreniminin en az bir, en fazla iki yarıyılını, başka bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmeye hak kazanıp farklı bir üniversitede eğitim için ders almak üzere mevcut olan programdır.

Öğrencilerin, ortak bir kredi sistemi çerçevesinde belirlenen kredilere dayalı ders yükleri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında aynı yarıyılda almaları gereken ders yükünden daha az olamaz. Değişimde ders sayısı değil, derslerin kredileri dikkate alınır. Ulusal kredilendirme sistemi yanında AKTS kredilendirme sistemi de esas alınabilir.

İlgili bölüm sorumluları, öğrencilerin kendi yükseköğretim kurumlarında aldıkları veya alacakları derslerle öğrencilerin değişim süresince kredi, ders, dönem veya yıl kaybına uğramaması için gerekli tedbirleri alır.

I

Farabi değişim programına kimler katılabilir?

Farabi Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında
kayıtlı öğrenciler katılabilir. Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek
lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimi yapılabilir.

Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim
Programından yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile
esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Üniversite İle Birlikte Hayatınıza Girecek Kavramlar...

Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması, Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.5/4 olması. 100’lük sistemdeki notların 4’lük sistemdeki karşılıklarında, bu konuya ilişkin YÖK kararları esas alınır

I

Mevlana değişim programı nedir?

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için ders almak üzere programdan faydalanabilirler.

I

Mevlana değişim programına kimler katılabilir?

Türkiye’deki Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler. Ek olarak:

Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması, %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması, programa başvurmadaki kriterlerdendir.

Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar

I

Mevlana ile Erasmus arasındaki fark?

Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Erasmus değişim programı Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerle anlaşmalıyken Mevlana değişim programı diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın dünyadaki tüm yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Kaynak: yök

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Türkiye'nin En İyi Üniversiteleri !

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.