YÖK Destek Bursu Başvurusu 2024-2025
YÖK Destek Bursu Başvuruları
Yüksek Öğretim Kurulu YÖK Destek Bursu Başvurusu Ne Zaman Yapılır, Burs Kimlere Verilir, Başvuru Koşulları.
ÖSYM Tarafından Yapılan Üniversite Yerleştirme Sınavı Sonucunda Lisans Programlarına Başarı Sırasına Göre İlk 3 Sırada Yerleşen Öğrencilere Verilmektedir. Burs 2024 Yılında Ayda 3.000 Türk Lirası Olarak Ödenecek.
Devlet Yükseköğretim Kurumlarındaki Araştırma Üniversitelerinin Aşağıda Belirtilen Programlarına “YÖK Destek Bursu” Verilecektir.
Üniversiteler
• Boğaziçi Üniversitesi
• İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ
• İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
• Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ
• Yıldız Teknik Üniversitesi
MEB Öğretmenlik Bursu Başvuru Koşulları İçin Tıklayın.
Bölümler
• Biyoloji
• Fizik
• Kimya
• Matematik
Şartlar
A) T.C. Vatandaşı Olmak.
B) ÖSYM Tarafından Yapılan Üniversiteye Giriş Sınavı Sonucunda, YÖK Tarafından Belirlenen, Araştırma Üniversiteleri Sıralamasında İlk Beşte Yer Alan Aşağıdaki Devlet Yükseköğretim Kurumlarının Duyuruda Yer Alan Lisans Programlarından Birine, Yerleştirmede Kullanılan Başarı Sırasına Göre İlk Üç Sırada Yerleşmiş Olmak.
C) Öğrencinin Yerleştiği Lisans Programının, Tercihlerinin Arasında İlk 15 Tercihinin İçinde Yer Alması.
Ç) Önceden, Yurtiçinde Veya Yurtdışında, Herhangi Bir Lisans Derecesine Sahip Olmamak.
D) Sınavın Yapıldığı Yıl, YÖK Tarafından Belirlenen Alanlardan Birine ÖSYM Tarafından Yapılan İlk Yerleştirmede Yerleşmiş Ve Kesin Kayıt Yaptırmış Olmak.
E) Daha Önce YÖK Destek Bursu Kapsamında Desteklenmemiş Olmak. Yukarıda Yer Alan Şartları Sağlayan Öğrencilere Zorunlu Hazırlık Sınıfı Ve Lisans Öğrenim Süresi (4 Yıl, Çift Anadal Programında Kayıtlı Öğrencilere İse En Fazla 5 Yıl) Boyunca Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının Yıllık Olarak 4 Üzerinden 2,5 Veya 100 Üzerinden 65’in Altına Düşmemesi Şartıyla 2024 Yılı İçin Aylık 3000 TL “YÖK Destek Bursu” Verilecektir.
2025 Nisan’dan İtibaren (12 Ay Boyunca) Verilecek “YÖK Destek Burslarının” Yıllık Artış Oranı Yükseköğretim Yürütme Kurulu Tarafından Belirlenecektir.
“YÖK Destek Burslarını” Almaya Hak Kazanan Öğrencilerin Öğrenim Gördükleri Süre İçerisinde Aldıkları Diğer Burslar Ve Krediler Devam Eder. Burslara İlişkin Ayrıntılı Bilgiye, Yükseköğretim Kurulu’nun İnternet Sayfasından Ulaşılabilecektir.
Yök Destek Bursu Ulusal Esaslar
Genel Esaslar
Desteklenecek yükseköğretim kurumları ve programları ile bursun süresi, tutarı, kapsamı, başvuru koşulları, başvuruları değerlendirme ve seçme süreçleri ile programın yürütülmesine ilişkin diğer temel kural ve ilkeler komisyonun önerisi üzerine Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.
Bursiyerler, kayıtlı oldukları programın aynı yılın ÖSYS Kılavuzunda yazan normal öğrenim süresi boyunca burs almaya devam ederler.
Öğrencilere kayıtlı oldukları programın, varsa zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında da burs ödenir. Ancak, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere bu süre zarfında burs ödenmez, söz konusu öğrenciler birinci sınıfa başladıkları yıl burslarını almaya hak kazanırlar.
Öğrencilere her yıl ekim ayından itibaren on iki ay süre ile burs ödenir.
Öğrenciler burs aldıkları süre boyunca eğitimlerine kesintisiz devam etmek zorundadırlar. Mücbir sebeplerle veya sağlık, doğum izni, askerlik gibi zorunlu hallerin belgelendirilmesi şartıyla kayıt donduran öğrenciye, bu süre zarfında burs ödemesi yapılmaz, ancak eğitime başlamaları halinde bu süre bursluluk sürelerine eklenir.
Bursiyerin, başka bir üniversiteye/başka bir programa yatay geçiş yapması durumunda YÖK Destek Bursu sonlandırılır.
Disiplin cezası alan öğrencilerin burs ödemeleri sonlandırılır.
YÖK Destek Bursu almayı hak eden öğrencilerin burslandırıldığı süre içerisinde ikinci bir lisans programından mezun olması durumunda da bursları kesilir.
Akademik değişim programları çerçevesinde (Mevlâna, Farabi, Erasmus) eğitim amacıyla ülke ve/veya üniversite değiştiren öğrencilerin bursları devam eder.
YÖK tarafından belirlenen alanlarda çift anadal yapan bursiyerlere, anadal programını tamamlama süresine ek olarak bir yıl daha burs verilebilir.
Bu usul ve esaslar uyarınca burs almaya hak kazanan öğrencinin başka bir kurumdan destek / burs / kredi alması, YÖK Destek bursunu almasına engel değildir.
YÖK Destek Bursu almaya hak kazanan ve aynı zamanda çalışan öğrencilere de burs ödemesi yapılır.
Bursiyer Seçimi ve Reğerlendirme
1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen ve kesin kayıt yaptıran öğrencilerin belirlenmesinde Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) verileri esas alınır.
2) Birinci fıkraya göre elde edilen öğrenci verileri (öğrenci ad / soyad, program, aktif-pasif durumu, kayıt sildirme, hazırlık sınıfı vs) ilgili komisyonca incelendikten sonra Yükseköğretim Yürütme Kurulunda görüşülerek uygun bulunan burs tutarı, bursiyerlere ödenmek üzere ilgili yükseköğretim kurumu hesabına aktarılır.
3) Aktarılan söz konusu burs tutarı, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından aylıklar halinde bursun hak edildiği ayı takip eden ayın 1’i ile 10’u arasında bursiyerlerin banka hesabına aktarılarak ödenir.
4) Burs tutarları bursiyer öğrencilerin hesaplarına aktarılmadan önce ilgili öğrencilerin bu usul ve esaslarda yer alan şartlara uyup uymadığı YÖK Bursları Takip Şubesi tarafından kontrol edilir.
Detaylar İçin Tıklayın.
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.