Kariyer

Zaman Yönetimimizde Söz Sahibi Olan Parkinson Yasası Nedir?

Parkinson Yasası ilk olarak Cyril Northcote Parkinson’un Ekonomist dergisinde 1955 yılında basılan yazısının “Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.” özdeyişiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonradan, bu yazı, diğer bazı başka yazılarla beraber “Parkinson’un Yasası: Gelişme Arayışı” isimli kitapta toplanmıştır.

Parkinson yasası, “yapılan iş, işin bitirilmesi için ayrılmış süreyi dolduracak şekilde genişler” olarak tarif edilebilir. Bu yasa, yapılacak iş için ayrılan süre ne kadar uzunsa, işi tamamlamak için geçecek olan sürenin de o denli uzayacağını belirtir.

I

Hayatımızda Parkinson Yasası’nın Yeri

Parkinson yasasının insanların davranışlarını nasıl etkilediğine dair çeşitli örnekler verilebilir. Mesela öğrencilerin çoğu verilen bir haftalık ödevi bir günde bitirebileceği halde 1 haftanın sonunda bitirir ya da herhangi bir iş için verilen süre bir hafta, bir ay, hatta tüm bir dönem de olsa o iş daha kısa sürede halledilebilecek de olsa yine de verilen sürenin sonunda bitecektir.

Parkinson yasasının verilebilecek en iyi örnek,1955 yılında The Economist dergisinde yayımlanmış ve C. Northcote Parkinson tarafından kaleme alınmış makale olacaktır:

Bu yasa, yapılacak işin kendisi için ayrılmış olan sürenin tamamına yayıldığına dair basit bir gözlemdir. Örneğin, zamanı olan yaşlı bir teyze veya amca, tüm gününü başka bir şehirde yaşayan yeğenine kartpostal yazarak geçirebilir. Bir saat kartpostalı arayarak geçecektir, diğer saat ise gözlüğünü arayarak, bir yarım saat de doğru adresi bulmaya çalışarak, bir saat ve on beş dakika kartpostalı düzenleyerek, yirmi dakika da hemen yan caddede bulunan posta kutusuna giderken şemsiye alıp almamak üzerine düşünerek… Aynı iş, meşgul bir çalışanın sadece üç dakikasını alacaktır, başkasının kaygı ve zahmetle geçen tüm bir gününü alabilecek olsa bile…

I

Nasıl İşler Bu Parkinson Yasası?

Parkinson yasası, çeşitli bilimsel araştırmalarda gözlemlenmiştir. Bu araştırmalarda da gözleniyor ki bir işi tamamlamak için ek süre verildiğinde, ne ihtiyaç olmasına ne de iyi performans için gerekli olmamasına rağmen genellikle verilen bu süreden faydalanılır. Dahası, bu etki aynı işi ilerde tekrar yaparken de devam eder. Yani bir işi ilk kez yaparken insanlara ek zaman verilmişse, aynı iş tekrar yapılırken ek süreye değinilmemişse bile işin bitmesi aslında gereken süreden yine de daha fazla zaman alacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Analitik Düşünme Becerileri Nedir ve Nasıl Gelişir?

Bu araştırmalar insanların tamamlamaları gereken bir iş olduğunda, “İşi bitirmek için ne kadar süreye ihtiyacım var?” yerine, “İşi bitirmek için ne kadar sürem var?” şeklinde düşündüklerini gösteriyor. Bu düşünme şekli ise gereksiz yere vakit harcamaya yol açıyor.

I

Parkinson Yasasını Lehimize Kullanmak

Parkinson yasasının lehimize kullanmak için bir işi planlamadan ve işe başlamadan önce bu işi ne kadar sürede tamamlayacağımızı belirlemeliyiz. Bunu yaparken ne kadar vaktimizin olmasına değil, işin kalitesinden ödün vermeden, işi ne kadar sürede tamamlayabileceğimize odaklanmalı ve olabildiğince gerçekçi tahminde bulunmalıyız. Daha sonra işi bu zaman içinde tamamlamak için elimizden geleni yapmalı ve boşa zamanlardan kaçınmalıyız.

Bunu başarmak için verilmiş olan son tamamlama tarihi yerine, kendiniz biraz daha erken bir tarih veya işi tamamlamak için bir saat dilimi belirleyebilirsiniz.

Bu konuda değinilmesi gereken bir diğer nokta ise herhangi bir sebepten dolayı işin tamamlanması için planladığınız sürenin dışına çıkmanızın mümkün olmasıdır. Eğer bitmesi gereken iş için tahmin etmiş olduğunuz süreden daha fazlasına ihtiyacınız varsa, planlarınızı yeniden düzenleyin, işe ihtiyacınız kadar ek süre tanıyım ve iş bitene kadar çalışmaya devam edin. Tam tersinin de yaşanması mümkün: İş için tahmin ettiğinizden daha az süre gerekiyorsa beklentilerinizi yine benzer bir şekilde düzenleyip işi erkenden bitirin, oyalanmayın.

Kısacası Parkinson yasasıyla başa çıkmak için ilk olarak işi planlamadan önce gerçekçi bir şekilde bu işin ne kadar sürede en iyi şekilde yapılabileceği tahmin etmeye çalışılmalıdır. Vakit harcamamak için de kendinize bitiş tarihi seçebilirsiniz. Bu son tarihi işe ayrılacak saat veya işin bitmesi gereken tarih olarak belirleyebilirsiniz.

Kaynak: tr.wikipedia.org, evrimagaci.org, startupnedir.com, olaganustukanitlar.com

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.