Erasmus Nedir ?
I
Erasmus Nedir ?
Erasmus programı, Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir değişim programıdır. Erasmus programı Avrupa Birliği ülkeleri (Erasmus Ka 131) ile aday ülkelerdeki (Erasmus Ka 171) yükseköğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasını ve geliştirilmesini amaç edinmektedir. Bu program, öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuştur. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanlarında iş birliği projelerini de içermektedir. Değişimler sayesinde, katılımcılar yurtdışı deneyimi yaşayarak, farklı kültür ve yaşam tarzlarını yerinde görme ve öğrenme imkanı bulurlar.
Erasmus programı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanı sunmasının yanı sıra, öğretim üyeleri (personel) için de ders alma, ders verme ve bir takım akademik proje işbirliklerini içermektedir. Program, öğrencilere ve öğretim elemanlarına uluslararası eğitimlere dahil olma, araştırma projelerine katılma, akademik müfredat geliştirmede önemli uluslararası fırsatlar sunmaktadır.
2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus programı, 2014 yılından beri Erasmus olarak uygulanmaktadır. Hayat Boyu Öğrenme ismi altında uygulanan birçok program (Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci programları ile Gençlik Programı ve 5 uluslararası iş birliği programı: Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İş Birliği Programı) Erasmus çatısı altında toplanmıştır. Kapsamlı bir öğrenci değişim ve kültür programı olan Erasmus programı katılımcıların hayatlarının bir döneminde yurtdışında eğitim almaları, eğitim vermeleri veya yabancı bir şirkette staj yapmalarına imkan tanımaktadır.
Yükseköğretimde öğrenci hareketliliğine, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilirler. Erasmus programının kapsadığı öğrenci hareketliliği iki şekilde gerçekleşmektedir.
1-Öğrenim Hareketliliği
2-Staj Hareketliliği
I
1. Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye’de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi (Erasmus Charter for Higher Education- ECHE) sahibi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin, 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3–12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesinin ECHE sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olduğu hareketlilik türüdür.
I
2. Erasmus Staj Hareketliliği Hakkında Genel Bilgiler
Öğrenim (ders alma) hareketliliğinden farklı olarak, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurt dışındaki bir işletmede “staj” yapmasıdır. Bu iki hareketlilik türü amaçları yönünden birbirinden farklı olmakla birlikte Erasmus projesi içerisinde yer almaktadır. Staj hareketliliğinde amaç, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uluslararası bir iş deneyimi elde etmesini sağlamaktır.
Faaliyet süresi her bir öğretim kademesi için (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ayrı ayrı geçerli olmak üzere en az 2 ay en fazla 12 aydır. Erasmus Öğrenim Hareketliliği kurumlar arası anlaşmalar kapsamında yapılabilmektedir. Kurumlar, var olan anlaşmalar çerçevesinde gidecek Erasmus öğrencilerini belirlemek üzere öğrencilerine başvuru ilanında bulunurlar. Öğrenim Hareketliliğinden faydalanabilmek için öğrencilerin kendi kurumlarının Erasmus Koordinatörlüklerine başvurmaları ve seçim sürecine dahil olmaları gerekir. Her kurum kendi başvuru ve seçim tarihlerini kendisi belirlemektedir.
I
Erasmus programı hangi bölümlerde var?
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki bütün öğrencilerimiz Erasmus öğrenci değişim programından yararlanabilir.
I
Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçiliyor?
Başvurucak öğrencilerin Genel Not Ortalaması Lisans Öğrencileri için minimum 2.20/4.00 Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri için minimum 2.50/4.00 olmalıdır.
Seçimlerde değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şöyledir:
Erasmus Öğrenim Hareketliliği için;
- Akademik Başarı Düzeyi : % 50
- Dil Seviyesi : % 50
Erasmus Staj Hareketliliği için;
- Akademik Başarı Düzeyi:%50
- Dil Seviyesi :%50
I
Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus Hibesini alacağım?
Seçilen öğrencilere ödemeler iki taksitte yapılır. Öğrencinin gitmesi öngörülen süreye göre hesaplanan toplam hibenin %80’i – Ulusal Ajans tarafından üniversite hesabına geçirildikten sonra – ilk ödeme olarak verilir. İkinci taksit ise, öğrenim dönemi sonunda “katılım sertifikası”nda yer alan kesin gerçekleşme süresi dikkate alınarak yapılır. Kasıtlı olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencinin kalan ödemesinin kısmen veya tamamen yapılmaması; veya yapılmış bulunan ödemesinin iadesinin istenmesi hakkı saklıdır.
I
Erasmus öğrencisi olmak için nasıl başvurabilirim
Erasmus öğrencisi olmak için her yıl Üniversitemiz 2 ya da 3 hafta süren başvuru süresi belirlemektedir ve gerek ana sayfadan gerekse ofis web sayfasından duyurular ilan edilmektedir. Bu süre içinde bölüm koordinatörleri aracılığıyla başvurular yapılmaktadır. Başvuru için başvuru tarihleri arasında açık olacak sistemden online başvuru formunu doldurup çıktısını alarak Bölüm Erasmus Koordinatörünüze imzalattıktan sonra gerekli olacak diğer belgelerle beraber Erasmus ofisine teslim etmeniz gerekecektir.
Dilerseniz bu konu hakkında videomuzu da izleyebilirsiniz:
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.