Bilgilen, Farkında Ol Geç Kalma!
Kanser hastalığı herkes tarafından kulağa kötü gelse de ( evet kötü ama ) biz kötüyü asla çağırmayalım. Kanseri bir arkadaş olarak düşünelim o bize düşman olsa da biz ona yakınlık gösterelim onu erkenden tanıyalım ve bize katılsın güzel bir arkadaşlığımız olsun. Erken teşhis önemlidir. Kanserden korkmayın o sizden korksun ne kadar güçlü , cesur desin.
I
Kanser Nedir ? Nasıl Belirti Gösterir ?
Kanser , insan vücudunda veya dokusunda kontrolsüz olarak çoğalan veya büyümesi sonucu oluşan hastalıktır. 200’den fazla kanser türü vardır. Çevresel ve faktörlere bağlı olan kanser hastalığı ; tütün , alkol , obezite ve enfeksiyonlardan dolayı da ortaya çıkar. ( ilk sıra da bu nedenler yer alır.)
Sosyalleşme ve çalışma alanlarımızda da kanser hastalığı meydana gelir. Örneğin ; sağlık çalışanları karaciğer kanserine , açık hava da çalışanlar cilt kanserine , sanayi alanında çalışanlar akciğer kanseri görülür.
Kanser belirtileri ;
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yüksek ateş
- Kronik halsizlik
- Güçlü ağrılar
- Meme, koltuk altı veya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler
- Ciltteki, özellikle ben ve siğillerde değişiklikler
- Ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar
- Balgamda kan gelmesi ve kronik öksürük
- Zamansız vajinal kanamalar
- İdrarda kan bulunması ve idrar sıklığının değişmesi
bu belirtiler belli olsa bile uzman bir doktor tarafından gözetimde olmanız gerekir.
I
Kanser Türleri ve Kanser Ölüm Oranı :
Dünya da en çok görülen kanser türleri ;
- Cilt kanseri
- Meme kanseri
- Akciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Mide kanseri
Ölüm oranlarının en çok dolduran hastalık kanser hastalığıdır ve ölümler arasında 1. sırada yer almaktadır. (yaklaşık 9.700 milyon ölüm).
Kansere bağlı ölümlerin 5 tehlikeli faktöre bağlıdır.
- Beden kitle indeksi
- Meyve ve sebze tüketimi eksikliği
- Fiziksel aktivite
- Tütün kullanımı
- Alkol kullanımı
etkili olmaktadır.
I
Tedavi Yöntemleri ve Tanı Konulması :
Belirtiler sonrası tanı konması için bir kaç testten geçilir. ( kan testi , tomografi , MRI). Kanser türlerine bağlı olarak hızlı yayılma özelliğine sahiptir bu yüzden erken teşhis çok önemlidir. Genel olarak kanser tedavileri; çeşitli ilaçlarla uygulanan kemoterapiler, radyoaktif ışınlardan yararlanılan radyoterapiler, cerrahi girişimler ve hastaların yaşam kalitesini arttırmak için kullanılan tamamlayıcı (alternatif) tıp yöntemleri olarak sınıflandırılır. ( sağlığınız için erken teşhis önemlidir ve doğru doktor yanlış tedavi olmayın siz kendiniz için çok önemlisiniz).
Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda meme kanseri olarak kendini göstermektedir. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda tiroid kanseri ilk sıralarda yer almaktadır.
I
Türkiye ‘ de Kanser Oranı :
Ülkemizde her bir yılda 180 bin kişiye kanser tanısı konmaktadır. Türkiye ‘ de ölümler arasında 2. sırada yer almaktadır. 1. sırada kalp krizi yer almakta. Küba’da geliştirilen bir diğer aşı olan CIMAher (nimotuzumab) baş ve boyun kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. ’90’larda geliştirilen bu antikor beyin, baş ve boyun dahil beş kanser tipinde ilerlemiş tümörlere uygulanır. CIMAher tedavisi radyoterapiyle eş zamanlı olarak yürütülmektedir.
I
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası :
1947 yılında Ankara ‘ da Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği kuruldu.
Sağlık Bakanlığının “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur.
Aile hekimleriyle yakın işbirliği içinde çalışan KETEM’ler, üç kanser tipine yönelik tarama ve erken teşhisi önemli buluyor:
- Serviks (rahim ağzı) kanseri
- Kolon (kalın bağırsak) kanseri
- Meme kanseri
Erkeklerde görülme sıklığı en yoğun olan kanser türleri kolon ve rektum, prostat ve özellikle sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanseridir. Özellikle 40 yaşını aşmış tüm erkeklerin rutin kanser taraması yaptırmaları uzmanlar tarafından öneriliyor.
Kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise meme, rahim ağzı ve tiroit kanserleridir. Dolayısıyla özellikle 20 yaşını geçen tüm kadınların düzenli olarak kendi meme muayenelerini yaptırmaları, 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, daha sonra ise her yıl düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerekiyor.
İnsanın bu hastalıkla baş etmesinin en temel yolu düzenli kontrolden ve taramadan geçmektedir. Güncel veriler, erken teşhis edilip tedavisine başlanan kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90’ının iyileştirilebildiğini gösteriyor.
Kaynak Ve Görseller: saglikhakki.net , acibadem.com.tr , istanbulbaskentuniversitesi.com , gencgrafiker.com , sabah.com.tr
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.