KariyerÜniversite

Yeni Bir Dünyaya Kapı Aralayın: Uluslararası Bir Üniversiteye Giriş Yolları

Başvurulan üniversiteye kabul edilmek için öncelikle adayların akademik başarılarının yüksek olması önemlidir. İyi bir not ortalaması, standart sınavlardaki başarıları ve gerektiğinde dil sınavlarındaki yeterlilik, başvuruda öne çıkmak için kritik faktörlerdir. Başvurular genellikle özgeçmiş, motivasyon mektubu, referans mektupları ve bazen de mülakatlar gibi belgeleri içerir. Uluslararası bir üniversiteye kabul edilebilmek için öncelikle adayların dikkate alması gerek bazı kriterler bulunmaktadır. İşte bu kriterler 6 başlıkta ele alabiliriz.

I

1)Araştırma yapmak

Yurt dışı üniversite seçimindeki ilk adım; hangi ülkenin hangi şehrinde, hangi bölümü okumak istediğinizi belirlemekle başlıyor. Burada hem sizin yaşam biçiminize hem de finansal durumunuza en uygun üniversiteleri belirlemeniz gerekiyor. Bunun için işte başvurmayı düşündüğünüz uluslararası üniversiteleri araştırmaktır. Programları, kabul koşullarını, başvuru tarihlerini, gereken belgeleri ve başvuru sürecini anlamak için üniversitelerin resmi web sitelerini ziyaret edin.

I

2)Organizasyon

Üniversite listesi hazırladıktan sonra başvuru tarihi ve gerekli belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Başvuru koşulları üniversitelere göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak istenilen belgeler; öğrenci başvuru formu, lise diploması veya mezuniyet belgesi, transkript, kimlik kartı fotokopisi, akademik referanslar, niyet mektubu ve CV olsa da bazı programlar IELTS, TOEFL ve SAT gibi sınavların sonuç belgelerini isteyebiliyor.

I

3)Niyet Mektubu

Yurt dışında lisans, yüksek lisans, doktora, burs ve değişim programlarına başvuran öğrenciler, genellikle niyet mektubu talebiyle karşılaşıyor. Niyet mektubu, öğrencinin hedeflediği üniversite için spesifik alandaki çalışmalarını, mesleki yeterliliğini ve amacını ortaya koyduğu resmi doküman olarak biliniyor.

Niyet mektubu yazarken; eğitim hayatınızı, akademik geçmişinizi, varsa iş tecrübelerinizi, başvurduğunuz program ile uyumunuzu, yurt dışında eğitim almak istemenizin nedenlerini, başvurduğunuz okulu seçme nedenlerinizi ve eğitim sonrası planlarınızı kısaca özetlemeniz bekleniyor.

I

4)Tavsiye Mektubu

Çoğu üniversite, lisedeki danışmanınızdan veya öğretmeninizden (veya her ikisinden) en az bir tavsiye mektubu istiyor. Yapılan araştırmalar, üniversitelerin yarısından fazlasının öğretmen tavsiyelerini en azından orta derecede önemli bulduğunu gösteriyor. Bu nedenle, başvurunuz için mükemmel öneri mektupları hazırlamanız önem kazanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yurt Dışında Eğitim (İkinci Kısım): Yurt Dışında Eğitim İçin Kabul ve Başvuru Koşulları Nelerdir? Yurt Dışı Yatay Geçişi Nasıl Yapılır?

Eğer öğretmeninizden tavsiye mektubu istiyorsanız, yüksek not aldığınız ve yeteneklerinizi, arzularınızı ve ilgi alanlarınızı bilen bir öğretmeni seçtiğinizden emin olmalısınız. Öğretmeninize ihtiyaç duyabileceği bütün bilgi ve malzemeyi sağlamayı da unutmamalısınız.

I

5)Mülakat

Başvuruda bulunduğunuz üniversite ve bölüm hakkındaki bilginizi ve niteliklerinizi ölçen görüşmeler olarak özetlenebilen mülakatlarla yurt dışı eğitim başvurularınızda sıklıkla karşılaşırsınız. Genellikle problem çözme yeteneğinizi, entelektüel esnekliğinizi ve analitik akıl yürütme becerinizi ölçen bu mülakatlarda genel sorular ise şunlardır:

– Bu üniversitede okumayı neden istiyorsunuz?

– Neden bu bölümü tercih ettiniz?

– Bu üniversiteye ne kazandırabilirsiniz?

– Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

– Mezun olduktan sonra ne yapmak istiyorsunuz?

– Başlıca ilgi alanlarınız neler?

– Sizi üniversitemize neden seçmeliyiz?

I

6)Zamanlama

Üniversite başvurularında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de her üniversitenin kendine göre belirlediği son kayıt başvuru tarihleri. Bu tarihi bir gün bile geciktirdiğiniz takdirde, yeni kayıt dönemini beklemek zorunda kalacağınızı unutmayın. Okuyacağınız lisans seviyesine göre aşağıdaki belgeleri doğru ve temiz bir şekilde posta yoluyla (İadeli taahhütlü veya ekspres olarak) son kayıt tarihine kadar okullara göndermeniz gerekiyor:

– Uluslararası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti

– Orijinal lise transkripti

– Lise mezuniyet belgesi

– Referans mektupları

– TOEFL ve SAT skorları

– Kendini ve kariyer amaçlarını anlatan bir kompozisyon (Okulun talep ettiği ek kompozisyonlar olabilir.)

– Banka referans mektubu

Kaynak: globalvizyon

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.