MotivasyonYKS Rehberlik

YKS: Son 3 Ay Kala Sınavı Kazanmak! TYT ve AYT Çalışma Stratejileri!

Merhaba! Bugünkü yazımda YKS sınavına 90 günde nasıl hazırlanabileceğinizi anlatacağım. Sınavda başarılı olmak için çalışma stratejileri hakkında konuşacağız.

I

TYT ve AYT’ye Ayrı Ayrı Çalışmalıyız

İlk olarak, TYT ve AYT’ye ayrı ayrı çalışmanız gerektiğini unutmayın. Kendi deneyimimden yola çıkarak size bu süreçte neler yaptığımı anlatacağım. TYT netim 80-85 arasındaydı ama sınavda 108 yaptım. AYT’de ise netim 50’di, ancak sınavda 72’ye çıkardım. Bu artışlar için nasıl çalıştığımı anlatacağım.

Sosyal medyaya takılmadan da yapabileceğinizi göstermek için size kendi çalışma yöntemimden bahsedeceğim. Her gün bir önceki günden daha fazla çalışmaya çalışıyordum. Günlük yapılacaklar listesi tutuyordum ve her gün bir öncekinin üzerine koyuyordum. Bu şekilde, günde 6 saatlik çalışma süremi 11.30 saate kadar çıkardım.

I

Yoğunlaştığım Konular

AYT konularına yoğunlaştım, ancak her gün biraz TYT de çalışıyordum. Örneğin matematik konularını yeniden çözüyordum ve geometri üzerine yoğunlaşıyordum. Edebiyat ve tarih konularına da çalışıyordum.

Ayrıca ezberlemem gereken konular için günlük çalışma planı yaparak deneme sınavları çözüyordum. Böylece konuları tamamlayarak sınavın sonuna doğru hazırlıklarımı bitirmiştim.

Hemen başlayalım. Ben bu zamanlar ne yapıyordum önce bundan bahsedeyim. TYT netim 80-85 net arasıydı ama ben sınavda 108 net yaptım yani orada bir 30 netlik bir artış var. AYT’de ise bu zamanlar 50 netteydim ortalama olarak onu da sınavda 72.5’a çıkardım hemen bahsedeyim size. Ben de 2020’de girmiştim ya bizim zamanımızda da LTİ’ kaldırmıştı. Son 3 ayım olmak üzere aralıktan beri sadece AYT matematik ve edebiyat çalışıyordum 3-4 aydır ve artık bitirmiştim yani integral de böyle son kaynaklarımı çözüyordum. Sonra bir baktım Ulan bizim konuları kaldırdılar. Okulu böyle iptal ettiler Ben de dedim ne yapıcam ne edicem. Az çalışabiliyordum günde 6 saat çalışabiliyurdum evdeyken. Hem çalışıp hem film izlerim diye düşünüyordum. Ama olmuyordu sonra filmler, gündem, siyaset konularını bıraktım bunları çok fazla takip ediyorsunuz şu an bunu çok düşünmeye gerek yok. Önümüzde bir sınav var ve buna odaklanmak zorundayız. Çünkü senin şu anda bunlara ayıracak vaktin yok.

Yani tam olarak sınavını senin şurada 3 ay kadar bir süre kalmış 90 gün kalmış Senin full odak YKS’ye çalışman lazım yok o buna buna demiş. Kılıçdaroğlu aday olmuş, Erdoğan şunu demiş yok Tik Tok kaydır bunları bırak. Peki ben sosyal medyaya bakmıyorum muydum? Ben de bakıyordum ama nasıl bakıyordum ben bütün gün hiçbir şekilde telefonuma bakmıyordum tuşlu telefon kullanıyordum akşam olduğu zaman telefonumu açıyordum Instagram’a o zaman bakıyordum ama 20 dakika yarım saat fark etmez ama bütün işler bitirdikten sonra bakıyorum ki gün içinde odama dağıtmasın diye arkadaşlar.

I

Kendi Çalışmalarımdan Bahsedeyim

Kendi çalışmam üzerinden bahsedeyim şimdi yavaş yavaş her gün Arkadaşlar bir önceki günden fazla yapmaya çalışıyordum. Bir ajanda tutuyordum oraya yazıyordum günlük ne yaptığımı her gün bir öncekinin üzerine koymaya çalışıyordum. Bu şekilde 6 saatlerden 11.30 saatlere kadar çıktım. Ne yapıyordun peki çalışmalarımın çoğunu AYT üzerine yapıyordum ama TYT’de her gün bir şey yapıyordum. yani TYT adına hiçbir gün boş geçmiyordum ama daha çok TYT genel ve branş denemeleri ile gidiyordum. Bunları çözdükten sonra en önemlisi analiz yapmaktı. Denemelerinizi çözüp analizinizi yapmıyorsanız o denemeyi boşa çözmüşsünüz demektir. Yani kaç yanlış yaptın, hangi konuda yanlış yaptın, hangi konuları boş bıraktun bunların hepsinin analizni yapmak zorundasın ki eksiğini görüp eksiğine odaklanıp ona çalışabilesin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En Büyük Çalışma Motivasyonu: Çaresizlik

Sayısalcılar TYT denemelerine sosyal branş denemesi de ekleyebilirler. Hızlı tekrar ya da soru tipi görmek için bu da iyi bir yöntemdir. Haftada ortalama 3 adet TYT genel denemesi çözüyordum 2 ya da 3 artık sizin programınızdaki boşluk ve çözebilme kapasitenize bağlı olarak değişir bu sayı. Geri kalan günlerde de TYT Matematik Branş Denemesi çözmeye özen gösteriyordum. Çünkü matematik netlerim hala istediğim seviyede değildi. 25 – 30 netler arasındaydım 30 netlere sabitlemek için sürekli çözüyordum ve analiz ediyordum. Nasıl daha hızlı olabilirim, hangi sırayla gitsem daha yüksek net yapabilirim şeklinde analizler yapıyordum. Bir problemlerden başlıyordum, bir geometriden başlıyordum kendime en uygun yöntemi bulmaya çalışıyordum. Sürekli sorularda daha az zaman kaybetmeyi, yapamayacağım soruları atlamayı vesaire kendime öğretmeye çalışıyordum. Sürekli pratik yapa yapa matematik netlerimi böyle arttırdım.

I

%30 TYT %70 AYT Çalışıyordum

Dediğim gibi çalışmalarımın %30’u TYT %70’i AYT idi. Neler yaptım peki? Bir tane daha AYT Matematik kitabı aldım ve onun üzerindne AYT matematik konularını baştan çözdüm. Bir yandan da geometri bakıyordum.

Hani her gün bir miktar bakmaya çalışıyordum. Bende geometri konuları falan yoktu benim yani hala bitirmemiştim. Analitik falan bakmamıştım oturuyordum birazcık geometri çalışıyordum. Bunun dışında arkadaşlar edebiyat tarih. Kendi alan dersinizi ekleyin. Sayısalcıysan bunların yenine Fen denemeleri koy.

Bunlara her gün bakıyordum, ezberlerimi yapıyordum, deneme çözüyordum, buradaki konuların bitirmeye çalışıyordum yani buradaki konularımı artık nisanın sonunda falan filan bitirmiştim ben. Ondan sonrası artık branş denemeleri, çıkmış sorular; bunların üzerine analizler yapıyordum sürekli. Çıkardım bitirdim edebiyatın hepsini bütün kitaplarımı. Gittim branş denemesi aldım. Gittim LYS çıkmışları çıktı aldım. Bunları çözdüm. Siz de aynısını yapın yani çıkmış soruları çözün arkadaşlar. Bütün konularınızı bitirdikten sonra branş denemeleri ile birlikte ilerlerken böyle yaptım çıkabilecek bütün soru potansiyellerini artık ezberlemiş oldum. AYT netlerim uçtu artık matematikte zaten düzenli her gün bir şekilde çözüyordum yani ya kitap olarak ya branş denemesi alarak bir şeyler çözüyordum AYT matematikte de.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  2024 TYT Matematik Branş Deneme Önerileri

Böyle böyle netlerimi arttırdım arkadaşlar. Peki bunu nasıl yaptım aslında sürekli deneme, eksik olduğum noktaları tespit edip bu noktalar üzerindeki eksikleri çalışıyordum. Mesela edebiyat çalışıyorum okey bitirmişim ama sonuçta yanlışım çıkıyor. Ne yapıyordum mesela çözüyorum Aa ben gitmişim milli edebiyattan bir şey kaçırmışım açıyordum milli edebiyatı tekrar ediyordum o gün.

I

Özellikle YouTube’yi Çok İyi Kullanıyordum

YouTube’u çok ciddi bir şekilde kullanıyorum YouTube bir silah olarak kullanıyordum. Açıyorum Oradan tekrar videosu, konu anlatımıdinliyordum soru çözüm dinliyordum. Siz de bu şekilde YouTube’u etkili kullanabilirsiniz. Bunun dışında kendimi sürekli motive ediyordum. Çünkü arkadaşlar inanmak hakikaten başarmanın yarısı bunda Franklin D. Roosevelt söylemiş eski Amerika Başkanı. “İnanmak başarmanın yarısıdır” diye. Bu doğru! Eğer siz inanmazsanız ya ben kazanamam edemem ya nasıl netlerimi arttıracağım? Bu zamana kadar gitmedi bu saatten sonra… Ya bu hesaplara giriyorsan kazanamazsın.

Önce kendine inanacaksın! Ben kendime inandığım için başardım! Ben o son üç aya kadar toplamda 50 net arttırmamıştım ki. Hani belki AYT 10-20 netti AYT netim 50’ye çıkmış hani bir şekilde ama TYT’de ben sonuçta 30’la başlamadım ki. Ama son 3 ayda arkadaşlar netlerimi uçurdum! Nasıl uçurdum? Çünkü kendime inandım, gerekli olan çalışma yöntemimin ne olduğunu buldum. Herkesin ki farklıdır. Şu an bu yazıyı okuyan binlerce kişi olacak ve herkesin eksiği farklıdır arkadaşlar. Kimisi TYT matematikte, kimisi sosyalde, kimisi Fende, edebiyat, tarih, fizik, kimya… Herkes kendi eksiğini bulup onun üzerini örtmeli. Kendi eksiklerini kapatmalı.

I

Eksiklerini Tespit Et

Ben kendi eksiklerimi buldum arkadaşlar benim bir kere disiplinin çalışma konusunda da sıkıntım vardı o yüzden kendime düzenli sistemli bir program oluşturdum. Buna göre gittim. Buna göre çalıştım ve bir şekilde ben bu işi başardım arkadaşlar. Siz de başarabilirsiniz ama eğer kendinize inancınız olmaz öz güveniniz olmazsa bu iş olmaz. Bir kere kendine inanacaksınız ama bu boş bir inanç değil yani ben bunu yapmam için ne gerekli Mesela TYT’de 60 net yapıyorsun mesela 90 çıkman için ne gerekl? Belki de tekrar eski konularına dönmen, belki bir kitap daha çözmen belki deneme çözmen fazla fazla yani bu eksiklerine belirleyip buna göre bir çalışma oluşturman lazım.

Ama eğer sen mesela AYT matematikte zayıfsın gidip AYT matematik çalış. Çünkü eksik olduğun yeri çalışmazsan netlerinde bir artış meydana gelmeyecektir. Kendi eksiklerini bulup ona göre program hazırlaman lazım artık belli bir yere geldik günde artık en az yarım saat dedim belki bir saatini tekrarlara analizlere eski soruların taramasına ayırman lazım buna başlaman lazım. Artık bundan sonra seni kaybedebileceğin tek bir gün bile yok. Çünkü şunun şurasında 90 küsür gün kalmış son 100 gün içerisindeyiz artık her gün süreç işliyor bu kadar az bir zaman kalmışken en iyi şekilde yani bir gününü bile boşa geçirmeden çalışman lazım. Artık böyle etkinliklerine eğlence şeylerini daha çok kısman ve daha fazla çalışmaya zaman ayırman gerekiyor. Böyle şeyleri yapman lazım. Niye? Çünkü bu fedakarlıklar yapacağız. Çünkü herkes çok çalışıyor bir şekilde senin fedakarlık yapman lazım. Şu andaki eğlencelerini şeylerini üç aycık, sadece üç ay için ötelemen lazım.

I

Eğlencelerini Kısa Süre İçin Ertele

Yani üniversite sınavı geçsin sonra zaten okulların açılmasına 4 ay oluyor 4 ay istediğini yap yani sınavdan sonraki vakit aslında şu anda sınavdan önceki vakitten daha fazla arkadaşlar. Artık hakikaten sayılı günlerimiz geldi bunu da en iyi şekilde değerlendirmeniz lazım arkadaşlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En Büyük Çalışma Motivasyonu: Çaresizlik

Peki bunu yaparken işte başka şeyler falan filan arkadaşlar benimkocum.net sitemizi takip etmeyi unutmayın. Niye? Çünkü bizler çıkmış soruları sizlerle paylaşıyoruz. Onun dışında sitemizde bölüm, meslek tanıtımları, taban puanları gibi birçok paylaşımımız mevcut bunlar hepsi sizlerin işinize yarayacak. Ek olarak motivasyon paylaşımlarımız da var onlar da çok fazla işinize yarayacaktır.

Arkadaşlar bu iş bireysel bir iş. Siz ne kadar dershaneye de giderseniz gidin özel derse de gidersiniz gidin istediğiniz koçluğu alırsanız alın, sen istediğin kadar takviye al oturup da kendi başına çalışmazsan bu iş olmaz. Sporcu gibi düşünün fitness gibi düşün. Dünya’nın Mükemmel Beslenmesini yap, Dünya’nın En Mükemmel Hocasıyla birlikte çalış. Sen o spor salonuna gitmezsen nasıl olacak bu iş nasıl kaslanacaksın? Aynı şekilde sana üniversiteyi kazanmak istiyorsun en iyi dershaneye gidiyorsun en iyi hocalardan özel ders alıyorsun ama mesela düşün ki sen o masanın başında oturup da çalışamıyorsunç Yani ders dinliyorsun, özel derse gidiyorsun, deneme çözmeye gidiyorsun ama oturup masada soru çözemiyorsun. O zaman bu işi olmaz ya her şey geçtim arkadaşlar. Sizin için en önemli şey şu anda bireysel çalışmanız elinizden gelenin fazlasını koyun ki arkadaşlar sınavlarınızı kazanın başarılı olun! Bundan başka da Arkadaşlar şu anlık diyebileceğim bir şey bu hafta yeni bloglar gelecek takipte kalmayı unutmayın! Hepinizi seviyorum, sağlıcakla kalın görüşürüz. 🙏

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇


Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için reklam engelleyicilerinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.