KYK bursu ve kredisi hangi durumlarda kesilir? KYK bursu neden kesilir?
Öğrencilerin burs ve kredi ödemelerinin kesilme durumu, sonuçların açıklanmasından sonra en çok merak edilen konulardan biridir. Bu nedenle, öğrencilerin burs ve kredi ödemelerinin sürekliliğini sağlamak için bu konuda bilgi sahibi olmaları önemlidir. İşte konu hakkında bilgiler…
I
KYK BURSU HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?
- Başarısız olma,
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma veya en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alma,
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, ders kaydı yaptırmama
- Öğretim kurumunun kapatılması,
- Bakanlığımıza bağlı yurtlardan “yurttan süresiz çıkarma cezası” alma,
- Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.
I
KYK KREDİSİ HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma veya geçici olarak uzaklaştırma
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, ders kaydı yaptırmama
- Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,
- Öğretim kurumunun kapatılması,
- Bakanlığımıza bağlı yurtlardan “yurttan süresiz çıkarma cezası” alınması,
- Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin kredisi kesilmektedir.
I
BURS/KREDİNİN ERKEN KESİLME SEBEPLERİ NELERDİR?
Öğrencilerin burs/kredi almasına engel teşkil edecek bilgilerin (mezun, terk vb.) öğretim kurumundan Genel Müdürlüğümüze gelmesi halinde öğrencilerin burs/kredileri kesilmekte ve bir daha ödenmemektedir. Yapılmayan kredi ödemeleri borç olarak kaydedilmemektedir.
Son sınıf öğrencilerine burs/kredi ödemeleri haziran ayında sona erer.
I
Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçları hangi durumlarda silinmektedir?
Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra vefat edenlerin veya yüzde doksan ve üzeri engel sahibi oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin kalan borçları terkin edilir.
I
Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcu ne zaman, nasıl ve nereye ödenebilir?
a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
b) Herhangi bir sebeple kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan, okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde (2006–2007 öğretim yılından önce üçer aylık) her ayın son iş günü mesai saati bitimine kadar tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdür.
Öğrenciler ödemelerini T.C. kimlik numarası ile https://kygm.gsb.gov.tr/ internet adresinde yer alan “e-Ödeme Bölümü” ya da “Geri Ödeme Bölümü”nden yapabileceği gibi T.C. Ziraat Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığından da yapabilmektedir. Öğrenciler taksitlerini vadesinden önce ödeyebilmektedir. Yapmış oldukları ödemeler taksitlerinden düşmektedir. Taksitlerini her ayın son iş gününden sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılmaktadır.
I
İşsiz/öğrenci olan kişilerin öğrenim kredisi borcu ertelenebilir mi?
Borçlu öğrenim kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, bu krediyi aldığı süre kadar ve aylık taksitler (2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler) halinde her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.
Borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olanlar ile borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin erteleme talebi esnasında çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanır. Ancak ilgili yılda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde ondan az olması halinde bu oran uygulanır. Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilir.
Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçlular, borçlarını erteletebilmeleri için borç başlangıç tarihinden bir ay önce https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile borç erteleme talebinde bulunabilmektedir.
I
Alınan kredinin geri ödeme planındaki taksit sayısı/tutarları borçlular tarafından belirlenebilmekte midir?
Öğrenciler, 351 sayılı Kanun gereği öğrenim kredisi geri ödemelerini kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde (2006–2007 öğretim yılından önce üçer aylık) ödemektedir.
I
Kredi borç ve taksitleri ile ilgili bilgiye nereden ulaşılabilir?
Borç/taksit bilgileri, e-Devlet sayfasından Bakanlık linkine ulaşılarak öğrenim/katkı kredisi geri ödeme sorgulama ekranından veya 444 0 472 numaralı çağrı merkezinden öğrenilebilmektedir.
I
Öğrenim kredisi borçları nasıl hesaplanmaktadır?
Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten öğretim kurumunun normal öğrenim süresi bitimine kadar geçen süre veya herhangi bir sebeple kredilerinin kesildiği tarihe kadar öğrenim kredisi olarak verilen miktar kadardır.
I
Kredi borcu tespit edildikten sonra nasıl/ne şekilde ödenmektedir?
Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhütnamesi”nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir.
Borçlu, vadesi gelen borcunu ilgili bankanın ödeme kanallarını kullanarak yapabilir.
I
Burs/kredi almakta iken başka bir öğretim programına kayıt yaptıran (ÖSYM, yatay geçiş, dikey geçiş, merkezi yatay geçiş ile) öğrenciler burs/kredi işlemlerinin devamı için ne yapmalıdır?
Bakanlığımız e-Devlet hizmetleri https://www.turkiye.gov.tr/kyk-kredi-burs-nakil-basvurusu linkinden başvuran öğrencilerin YÖKSİS bilgileri web servis üzerinden çekilerek burs/kredi mevzuatına göre haklarında gerekli işlemler yapılmaktadır.
Borçlu, vadesi gelen borcunu ilgili bankanın ödeme kanallarını kullanarak yapabilir.
I
Burs/kredi almakta iken kayıt donduran öğrenciler burs/kredi işlemleri için ne yapmalıdır?
Bakanlığımız e-Devlet hizmetleri https://www.turkiye.gov.tr/genclik-ve-spor-gsb-talep-dilekce-islemleri linkinden talep ve dilekçelerini ileten öğrencilerin durumları mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek haklarında gerekli işlem yapılacaktır.
I
KYK Kredi ve Bursun Kesilme Sebepleri
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma.
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma.
- Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme.
- Öğretim kurumunu değiştirme esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretimine bir yıl ara verme.
- Öğretim kurumunun kapatılması.
- Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma.
- Kesin hükümle mahkum olma.
TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.