Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir ? Neden Olur ? Belirtileri Nasıldır ?
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu davranışın yoğun kaygı veya rahatsızlık yaratması ile dışlayanlardır. Bu inceleme genellikle grubun kendi kontrolü dışında veya mantık dışıdır.
I
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nedenleri:
Nedeni tam olarak anlaşılmasa bile çevresel ve biyolojik faktörler etkili olduğu düşünülür.
Biyolojik Faktörler:
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), tekrarlayan konuşmalar ve davranışlarla seyreden bir anksiyete bozukluğudur. Beyindeki belirli bir aşırı aktivite, OKB dosyalarının ortaya çıkmasının sonunda bulunabilir.
Beyindeki nöronlar arasındaki iletişim, nörotransmiterler adı verilen kimyasallar yayılır. Beyindeki belirli nörotransmitterlerin seviyelerindeki değişiklikler, OKB dosyasının yapımında rol oynuyor.
Örneğin, serotonin adı verilen bir nörotransmiter, beyindeki birçok bölgede aktiviteden sorumlu bir rol oynar ve anksiyete merkezi gibi zihinsel sağlık durumlarını içerir. Serotonin seviyelerindeki düşüş, OKB yolculuğunun artmasından faydalanılabilir.
Çevresel Faktörler: Kişinin yaşadığı ve çevresinden gördüğü olaylardan kötü etkilenme durumu ve ciddi hayat değişikliği septomları gösterir. Örneğin:
- Taciz
- Yaşam durumundaki değişiklikler
- Hastalık
- Sevilen birinin kaybı
- İş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar
- İlişki kaygıları
I
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Belirtileri:
Obsesif kompulsif bozukluk, genellikle hem saplantı hem de kişinin kendini zorlamasını içerir. Ancak, sadece obsesyon semptomları olması da mümkündür. Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında takıntıların ve zorlamaların aşırı olduğu kolaylıkla fark edebilir.
Kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompulsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir. Fakat hasta bu tip saplantılardan kurtulmaya çalışırken daha da zorlanabilir. Genellikle gençlik veya erken yetişkinlik yıllarında başlar. Semptomlar yavaş yavaş başlayarak tüm yaşam boyunca değişim gösterebilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun Belirtileri:
- Kirlenme korkusu
- Düzenli ve simetrik olma
- Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma
- Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak
- Nesneler düzenli olmadığında strese girme
- El sıkışmaktan rahatsızlık duyma
- Sürekli el yıkama
- Aşırı temizlik takıntısı
- Mikroplardan korkma
- Sürekli duş alma isteği
- Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma
- Bir şeyleri sayma
- Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme
- Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme
- Belirli kalıplarda sayma
- Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten içe tekrarlamak
I
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
Laboratuvar ortamında gerçekleştirilebilen bir test yoktur. Teşhis, hastanın semptomları ve hastanın genel davranışları üzerine uzman bir doktor tarafından konulabilir. Psikiyatrist tarafından danışma psikolojik danışma süreci, kişinin psikolojik sağlığına yönelik kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme süreci, kişinin edindiği, etkilediği, oluşturduğu ve davranış kalıpları ayrıntılı olarak incelenir.
I
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tedavisi:
Tedavi olmak son derece önemlidir ve tedavi olması şarttır yoksa iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir.
Davranış Terapisi: Hastalarında sıklıkla görülen abartılı veya takıntılı düşünceleri azaltmaya odaklı bir tedavi yöntemidir. Amaç zorlayıcı davranışlarda bulunmadan kaygı yaratan inançlarıyla yüzleşmeleri konusunda yardımcı olmaktır.
İlaç Tedavisi: Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalarında beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yönelik ilaçlar kullanılabilir.
Kaynak: acibadem
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. ⬇
Benim Koçum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.